Imprimeix
Categoria: Premis Cap Vermell
Vist: 2955
Catalina Moyà, Isabel  Moll, Magdalena  Nebot i Joana Colom han estat les guardonades

 

Diumenge, 10 de març, va tenir lloc al teatre de Capdepera l’acte de lliurament dels Premis Cap Vermell, que atorga aquesta Associació i que enguany arribaren a la 19a edició.

La junt directiva de l’Associació ha volgut dedicar el guardó a les dones gabellines i al seu paper decisiu en la recent història del nostre poble. Així hem concretat en Catalina Moyà, Isabel  Moll, Magdalena  Nebot i Joana Colom, quatre dones de la generació dels anys 30 amb quatre trajectòries de vida ben diferents però que els uneix un esperit lluitador i inconformista davant les adversitats.

Hem volgut que el Premi Cap Vermell 2018 fos una aportació, modesta i ferma, al moviment d'emancipació feminista i a la dignificació del paper de les dones arreu del món. El nostre homenatge a les dones no podia quedar en una declaració de caràcter més o menys abstracte, sinó que l'havíem de concretar en aquell àmbit local de què hem parlat, i aquest és el de les dones gabellines. I, encara més, l'havíem de personalitzar en unes poques dones amb les quals, per distintes raons, creim que es poden sentir identificades totes les altres. És així que hem escollit quatre dones les virtuds i les vicissituds de les quals segurament resumeixen bona part de les virtuds i vicissituds del conjunt de dones del nostre poble.

 

L’acte va estar presentat per na Maria Vives i Joan Genovard, que hagueren d’improvitzar un canvi de guió de l’acte, degut als problemes tècnics que dificultaren el visionat del vídeo preparat per en Suso Rexach (vídeo que podreu veure en versió íntegra en aquesta plana) i que deslluïren la gala.

 

La gala començà amb una introducció musical Pere J. Costa i  Joan Cabalgante amb l’interpretació de versos de Costa i Llobera i del llibre “Límits infinits” d’en Cabalgante.

 





Després de la presentació i anunciar a les premiades “...aspiram que el Premi Cap Vermell 2018 sigui el nostre més sincer i sentit homenatge a totes les dones del poble”, en Suso Rexach comentà la dificultat per a condensar en 30 minuts quatre vides tan intenses.

Dissortadament, com ja hem comentat, després de varis intents la projecció no funcionà correctament i s’hagué d’alterar el programa, passant a la justificació dels premis a càrrec de Josep Terrassa.

 

Josep Terrassa va fer una síntesis biogràfica de les quatre guardonades i del seu origen familiar (en breu podreu llegir el text complet).

El batle de Capdepera va tancar els parlaments amb una breu intervenció que encoratjava les noves generacions de dones a seguir l’exemple de les guardonades.

El lliurament dels premis va anar a càrrec de na Noemí Dalmau, en representació de Juventuts Musicals, acompanyada d’altres tres dones. Na Joana Colom va agrair el premi amb una glosa. També parlà na Magdalena Nebot.








Desprès d’un nou intent de veure el vídeo ( que anà bé durant una estona ), el visionat no va poder ser complet, així que amb una nova intervenció musical de Pere J. Costa i Joan Cabalgante, se donà per finalitzat l’acte.

En acabar, les quatre guardonades van rebre l’enhorabona dels assistents i de les autoritats presents.

Durant el transcurs de l’acte se presentà l’anuari 2018, amb una espectacular portada de Hendrik Jansen, que es posa a la venda i que podreu trobar a les llibreries del municipi.

Al hall del teatre s’allargà la vetllada brufant amb cava, degustant ensaïmades del Juva i fruint de la distesa conversa entre amics.

El proper any, arribarem a la XX edició dels Premis, tota una fita a tenir present.