Imprimeix
Categoria: Premis Cap Vermell
Vist: 3797
"...allò que volem posar en relleu, per sobre de qualsevol altra aspecte, són les qualitats humanes dels nostres guardonats i el seu compromís amb la societat, com és el cas."

" El que volem dir és que Capdepera, avui, també és una mica més coneguda arreu gràcies a GUSTAVO."



Trenta anys enrere – estam parlant, per tant, de l’any 1983 – a “Cap Vermell” publicàrem la que, amb tota seguretat, és l’entrevista més llarga que la nostra revista ha publicat mai: sis pàgines per a condensar una llarga conversa amb qui aleshores ja era considerat un dels valors artístics més interessants d’Europa. Aquella conversa, com podeu suposar, la vam mantenir amb GUSTAVO. I és que el nostre homenatjat, a banda d’un artista consagrat, és un conversador extraordinari, en companyia del qual el temps vola més de pressa. D’aleshores ençà, tot i que la coneixença ens venia de molt més enrere, la relació amb GUSTAVO l’hem mantingut d’una manera cada vegada més estreta i, certament, la imatge de “Cap Vermell” està lligada indefectiblement a la d’aquest artista.

Bé, aquesta mena de pròleg vol anar a parar al fet que la nostra associació ha decidit atorgar el seu premi anual, en la tretzena edició, a un creador el prestigi del qual, precisament, ens estalvia explicacions curriculars que, en el seu cas, ens ocuparien tota la vetlada.  I és que estam parlant de tota una vida, de 50 anys de dedicació artística, mig segle que dibuixa una trajectòria consolidada amb esforç personal, amb fidelitat a conviccions ètiques i estètiques inalienables i, sobre qualsevol altre aspecte, fonamentada en una capacitat expressiva desbordant. Estam parlant, en definitiva, de GUSTAVO, un pìntor que ha enlluernat Europa amb els pigments i la llum del Mediterrani, d’aquesta mar i aquests colors que ell ha sabut plasmar com pocs artistes han estat capaços de fer.

Però, i això ja ho deveu saber els que coneixeu la petita història dels Premis Cap Vermell, les qualitats artístiques de GUSTAVO o el seu prestigi professional, tot i ser tan considerables, per a nosaltres no haurien estat suficients per a lliurar-li el nostre guardó. I és que, com sabeu, allò que volem posar en relleu, per sobre de qualsevol altra aspecte, són les qualitats humanes dels nostres guardonats i el seu compromís amb la societat, com és el cas. Els que el coneixem sabem que en GUSTAVO és un gran pintor, naturalment, però també sabem que per damunt de tot és una gran persona. Una persona senzilla, assequible, acollidora, oberta i generosa. Després d’haver rebut l’aplaudiment de col·leccionistes, de galeristes, de diplomàtics i de polítics, el continuam veient com aquell mateix GUSTAVO que vàrem conèixer de jove, amb la mateixa mirada d’al·lot entremaliat i amb el mateix somriure transparent dels que tenen un cor net.

De tot això que estam dient, ens podem posar a nosaltres mateixos com a exemple de beneficiaris directes dels valors personals de GUSTAVO. “Cap Vermell” sempre ha trobat les portes de ca seva obertes i mai ha rebut un no per resposta. Parlant dels Premis Cap Vermell, el nostre guardó ha estat lligat a GUSTAVO des del primer dia, ja que la seva representació simbòlica es materialitza en un personatge que ell va dissenyar i ens va cedir desinteressadament. I avui, mirau per on, el guardó es lliura al seu dissenyador, en un viatge circular que s’ha torbat tretze anys a acomplir el recorregut, després d’haver anar a parar a moltes altres mans i abans de continuar el seu camí de reconeixement dels mèrits de tantes persones i entitats del nostre poble que se n’han fet creditors.

A més, en el cas de “Cap Vermell”, l’estreta relació amb GUSTAVO s’ha materialitzat en molts altres moments i per distints motius, com ara la serigrafia commemorativa del 30è aniversari, o la portada i les il·lustracions que varen il·luminar el nostre Anuari del 2011, o la tirada de serigrafies signades i numerades per l’artista, que ens va cedir ara fa un any per captar fons per a la nostra associació. Fins i tot la capçalera de la nostra web llueix la retolació d’acord al disseny de GUSTAVO. Mostres, totes elles, de la bonhomia i la gentilesa d’aquest artista generós, virtuts de les quals, ho sabem, no hem estat els únics beneficiaris. I mostra, com no, de la nostra admiració i sintonia amb l’obra d’un creador únic i especial.

D’altra banda, no podem passar per alt que, avui, el nom i el prestigi d’en GUSTAVO es lliguen i s’identifiquen amb el nom de Capdepera. Des del Son Turó, Capdepera guaita al món gràcies al nom d’aquest artista que, en els anys 90, va decidir tornar a Mallorca, després d’un llarg periple europeu –bàsicament alemany, passant per França i Bèlgica – i va escollir el nostre poble com a centre d’operacions artístiques i, naturalment, com a lloc per viure prop del seu estimat Mediterrani, al ritme de la mar, amb la llum i els colors d’aquesta terra esperant-lo cada dia darrere la finestra. Primer en el carrer Fondo i després a Son Jaumell, en aquest Son Turó seu, des d’on, afortunadament, continua donant ales a la seva imaginació desbordant i a la seva creativitat inimitable. El que volem dir és que Capdepera, avui, també és una mica més coneguda arreu gràcies a GUSTAVO.

S’ha parlat molt del sarcasme i de la ironia que traspua la pintura del nostre artista, especialment en molts dels títols dels seus quadres, però allò que, en conjunt, irradia la seva obra és optimisme, és “joie de vivre”, és optimisme, és l’alegria encomanadissa de la majoria dels seus personatges, amb una rialla d’orella a orella que segurament és pur plaer, però on també belluga la capacitat de riure’s de tots i de tot, començant per un mateix, en un sa exercici de desmitificació del paper que cadascú fa en aquesta vida. I és que, com ell mateix ens deia ja en aquella entrevista de l’any 83, “al cap darrer, l’important és que arribes a poder gaudir d’un treball que t’agrada, t’has guanyat una llibertat i, sobre tot, comptes amb un grup de persones amb les quals pots tenir amistat fins a la fi de la teva vida”.

Precisament, sentint-nos membres d’aquest cercle d’amistats que, en el nostre cas, hem mantingut per més de tres dècades, però també com a organitzadors d’uns premis que volen posar l’èmfasi en els valors més nobles de la persona humana, amic GUSTAVO, ens complau enormement lliurar-te el PREMI CAP VERMELL 2012, segons decisió de la junta directiva de la nostra Associació Cultural. Enhorabona i moltes gràcies.