Divendres, 13 de setembre, va tenir lloc la presentació del llibre “Les barques del bou de Mallorca” escrit pels biòlegs Bàrbara Terrassa Pont  i Pere Oliver Reus i publicat pel servei de publicacions de la Universitat de les Illes Balears.

El llibre és un extens estudi de l’aparició, l’evolució  i la situació actual de les barques de bou en Mallorca. Un treball de més de 10 anys de recerca, estudi i  treball de camp, amb entrevistes i xerrades amb pescadors dels ports de Mallorca.
 

El regidor de cultura de l’Ajuntament de Capdepera, Yannick Wilken, va donar la benvinguda al públic assistent i presentà als participants en l’acte, assenyalant la col·laboració  de l’Ajuntament en l’edició del llibre.
 

La primera en parlar va ser la historiadora Isabel Moll, qui també participà en el llibre. La seva aportació  a la presentació va fer referència d’un procés que se donà a Mallorca,  a finals del segle XIX i principi del XX,  del que resultaren l’aparició  dels nuclis de població vora la mar ( Cala Rajada, i els ports de Manacor, Felanitx i  Pollença). N’Isabel Moll enumerà les causes que influïren i com aquests nuclis han desenvolupat activitats turístiques mentre l’activitat pesquera ha anat minvant fins l’actualitat.
 


El següent en intervenir va ser en Joan Mercant “Castus” que va fer un repàs a la situació de les barques de bou i de la pesca en general, amb notable referencia al port de Cala Rajada. En la seva intervenció va fer especial esment al paper de la dona.

 

Per la seva banda na Bàrbara Terrassa, va explicar com van envestir la tasca de recerca, recordant el seu passat com a filla de patró de barca de bou, tot lamentant que actualment no hi ha cap barca de bou activa a Porto Cristo i només queda una d’arts menors.  Comentà les motivacions per a fer el llibre i com van enllestir la tasca, començant per Capitania Marítima on hi ha els registres de totes les barques de bou i després fent les visitant port per port, cercant informació dels pescadors, armadors i gent relacionada amb la pesca. I clar també van visitar Cala Rajada, agraint a tots els qui aportaren informació, també a Toni  “Coix” per les seves fotografies. Aquesta relació amb la gent de la mar ha estat la part més gratificant del treball.  Insistí en el valor dels pròlegs ( “Tup, tup, tup” d’Andreu  Manresa; la contextualització de l’increment de població al litoral de Mallorca, de  na Bel Moll; la contextualització de la història de la pesca del doctor Deià;  i l’evolució tecnològica i biològica del doctor Massutí. S’afegí a la proposta de Joan Mercant de reconèixer el valor de la dona en el món de la pesca.

 

L’aportació de Pere Oliver Reus se va centrar en comentar les barques de bou que hi havia a Cala Rajada. Segons en Pere Oliver, la pesca de bou s’inicià l’any 1924 amb el Camagüey  feta per Pep Fuster “El cubano”, i seguí comentant les barques de bou que hi hagueren a Cala Rajada fent menció als patrons i armadors. Va fer un repàs de les nissagues de cala-rajaders dedicats a la pesca i les anècdotes que li contaren per Cala Rajada.
 

En acabar les aportacions dels convidats a la presentació va haver una estona de conversa comentant diversos aspectes relacionats amb la pesca i les barques de bou.





 

Enhorabona als autors per la seva obra que sens dubte ampliarà el coneixement de la història i evolució de les barques de bou a Mallorca i per extensió de la pesca en general.

 

Sinopsi:

«Era un tup-tup-tup lent però ferm, sec i espaiat, cardíac, captivador potser. Amb cadència, aquells sons com trets, amb un atac precís i sec, tímbricament buits, idèntics, en sèrie, decoraven instants de l'ambient portuari, aleshores net de renous i fues. Era el contrapunt amb el silenci, el misteri fred d'una nit per a una pesca o navegació incògnita [...].
»Una barca del bou, era/és una joia de la navegació tradicional, és clar feta de fusta, proa de la cultura pesquera marinera i de mestres d'aixa de Mallorca, de les Illes Balears, de la Mediterrània. Les barques del bou, antigues, són peces restaurades, algunes són derelictes, desballestades per la normativa de substitució subvencionada o enfonsades a posta per crear un biòtop [...]".

»Aquest llibre de Terrassa i Oliver i els seus informants és la vida i la història del litoral de la Mediterrània, dels ports i cales de Mallorca especialment, i de les Illes distants de Palma, en aquest cas també potser serien distintes sense la presència absoluta dels pescadors i mestres d'aixa, els valents pioners colonitzadors estables de la vorera de mar, sense por als pirates, als corsaris, al moro i al turc, cosa que s'esvaí a principis del segle XIX amb la conquista francesa d'Alger i el domini nord-europeu de la mar. La mar, ca nostra.»