Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 731

L’autor acaba de presentar la seva última obra «Què?», premi «Finestres» al millor còmic en català



Dijous 11 de maig de 2023, 19h, a la nova biblioteca de Capdepera, Francesc Capdevila, més conegut com a Max, tingué un encontre amb els tertulians del club de lectura, per comentar el seu llibre Vapor.
 

Primerament, cal dir que la bibliotecària va fer un repàs a la seva extensíssima bibliografia, que emmarca obres tan interessants com les publicacions realitzades per la revista «El víbora», amb el seu carismàtic i radical alhora Peter Pank, com Bardín el superrealista, amb la qual li atorgaren un premi nacional de Còmic. De mirada atenta, català de soca-arrel, però establert a Mallorca des de fa molts d’anys, Max va fer un repàs a la seva llarga trajectòria i contestà amablement a les preguntes dels lectors. Una d’elles era si li havia costat sobreviure amb aquesta professió, i ell contestà que hi havia hagut moments que sí. La taula llarga feia una rotlada extensa però permetia veure’ns a tots les cares. Sobre la taula, una extensa quantitat de còmics, no només seus sinó d’altres autors que presentaven les seves últimes novetats.

 

Seguidament, Vapor, és un llibre força divertit basat en una novel·la de Flaubert, que relata la penitència de Sant Antoni i que no va deixar indiferent a ningú. Per alguns va ser interessant la manera concisa i brillant de la depuració d’estil de Max, amb aquests personatges de nas allargat i una sola línia d’horitzó que representa l’expressió mínima de l’escenari. A la pregunta entre la diferència entre còmic i novel·la gràfica, l’autor digué que entre els dibuixants es parlava de còmic i de TBO indistintament i que una novel·la gràfica podia ser un còmic, però que no tots els còmics eren novel·les gràfiques. L’autor combina els seus projectes més agosarats amb tasques d’il·lustració, fins i tot ha estat dibuixant de llibres per a infants i joves, així com l’escriptor d’un relat comanat per a una col·lega il·lustradora.
 

Posteriorment, Max es mostrà com una persona propera en tot moment vers el públic assistent, que va poder gaudir una vegada més de l’espai de la nova Biblioteca, situada a l’antic escorxador. D’altra banda, Max a banda del còmic també s’ha atrevit a il·lustrar portades de discs tan emblemàtics com la del grup Neotokyo o cartells com el de l’obra de teatre Rasss! El mateix autor va explicar que per a poder realitzar aquests tipus de tasques és diferent que si fes el còmic. També es demanà pel nas del protagonista, que ja des d’un principi caracteritza als seus personatges, a allò que ell contestà que ho feia perquè li agradava.
 

Finalment, els tertulians gaudiren d’allò més amb la visita d’un autor tan important dins el món de la cultura del còmic com és Francesc Capdevila, Max, tot i que també es comentà que hauria estat bé poder comentar més aspectes sobre el llibre Vapor que havia ocupat el temps d’aquesta última trobada. L’acte acabà amb la signatura d’exemplars de Què? Per part de l’autor i una bereneta final per poder continuar conversant, gaudint del còmic i de la bona companyia. Pel proper club es comentarà una «Obra Maestra». Moltíssimes gràcies, Max!



Joan Cabalgante i Guasp