Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 1390
El llibre de Jessica Mitford va ser acollit de manera diferent pels tertulians del Club de lectura


 

Divendres 30 d’abril, en el Centre Cultural Cap Vermell de Cala Rajada es dugué a terme un altre Club de lectura per part dels tertulians que havien llegit el llibre “Nobles i rebels” de Jessica Mitford i que els causà diferents sensacions.

Primerament, dir que la bibliotecària encetà la seva presentació habitual, en rotllana, amb una anècdota sobre l’escriptora J. K. Rowling, que havia posat el nom de la seva filla en honor a la protagonista del relat, Jessica. L’autora escriu una biografia, que alguns els va semblar superficial, accent típicament anglès el de passar per damunt les coses, i d’altres que es divertiren amb la lectura de les seves anècdotes.

Seguidament, les germanes Mitford varen ser protagonistes a principis del segle XX, per escàndols a l’alta societat anglesa. Nancy, Pamela, Diana, Unity, Deborah o la mateixa Jessica tengueren ideologies diferents que abraçaven des del nazisme fins al comunisme brigadista. L’escàndol més sonat va ser la fugida d’Esmond amb Jessica a España durant la guerra civil, un fet que els tertulians qualificaren entre inconscient i compromès, tot i que com alguna àvida lectora recordà que l’episodi espanyol va ser contat de manera supèrflua per part de l’autora, temerària en una acció que els hi hauria pogut costar la vida; “no hi surt res al llibre d’aquests perills” comentà, indignada. Un altre àvid lector comentà que en el món dels Loores hi havia una consciència de classe i que quan va veure “un par” d’aristòcrates els va saber definir bé, així com també sabia definir els caràcters d’alguns personatges que es trobava en el transcurs dels seus viatges, com per exemple dos marines bascs que comentaren que “hace un viento seco”. Aquest fet, que cridà l’atenció del lector, va fer que considerés que l’autora sabia escriure, no només en la descripció dels personatges, ans també en la selecció dels llocs per on passaven, hi fa una pinzellada suggerent que, com bé va dir la bibliotecària, ho deixa a mercè del lector, perquè aquest s’imagini els llocs i els passatges.

Després, a manera d’anècdota, una altra àvida lectora contà que Mercedes Milà, també era filla de la noblesa, i que ella mateixa comentava que de petits ja els educaven com si no tinguessin ningú per davall, en una clara predisposició d’ànim altiu. Quelcom semblant ocorre amb Jessica Mitford, tot i que com comentà una altra lectora noble i rebel no es preocupava per temes de gestió de la seva pròpia economia o de l’estat de les cases on habitava. Una altra anècdota que va fer riure els tertulians va ser el fet que es dediquessin a vendre mitges i amagar-ho. D’altra banda, també sorprengué que en tan poca joventut, un jove com Esmond, pogués arribar a fer el que va fer i es comparà amb els joves d’avui que ja tenen contacte amb internet, mentre que aquests altres als 17 anys ja sabien cantar la Internacional i havien creuat mitja Europa. Però no tot varen ser bones crítiques, perquè a algun lector li semblà una biografia poc insulsa i no li despertà interès. De totes maneres, el llibre creà expectativa.

Finalment, dir que les lectores nobles i rebels del club de lectura demostraren una vegada més que el llibre s’havia llegit bé i els hi havia despertat curiositat, en una clara demostració que el club és ben viu. També els tertulians tingueren l’oportunitat d’escriure els llibres que més els hi havien agradat per a un posterior intercanvi, que encara s’ha de planejar. Així doncs, aquest llibre, on Jessica relata part de la seva vida a la vora d’Esmond Rommilly, aristòcrata nebot de Wiston Churchill, és narrat amb gran habilitat per part de l’autora en una crònica excepcional d’una aristocràcia que es llaura un destí contra tot pronòstic. El proper club de lectura es durà a terme dia 18 de juny amb la lectura del thriller La pacient silenciosa. Hi estau tots convidats. No vos ho podeu perdre.

 

Joan Cabalgante Guasp