Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2436

El prestigiós i sol·licitat historiador Mohamed Benmammar participarà en les jornades acadèmiques de novembre sobre el Tractat de Capdepera de 1231 i la Independència de Menorca

Image


El professor Mohamed Benmammar (esquerra) amb el també profesor Nasr-Eddine Taibi





Amb motiu del 800è aniversari del naixement del Rei a Jaume, l'Ajuntament de Capdepera organitza una sèrie d'activitats que acrediten el bagatge històric del municipi.

Així, el prestigiós historiador i professor de la Universitat d'Orán (Algèria), Mohamed Benmammar, especialista en la història de Mallorca i sol·licitat per nombroses institucions i universitats, participarà en les jornades acadèmiques d'estudi i de debat sobre 'El tractat de Capdepera de 1231 i la Independència de Menorca', que se celebraran el 20, 21, 22 i 23 de novembre al municipi de Cadpepera.

Benmammar ha escrit el llibre 'Tarij Mallorca' (Història de Mallorca), centrat en un manuscrit original trobat al desert del Tinduf (oest Algerià), relacionat amb dades històriques de l'illa i de Capdepera.
La ponència de Mohamed Benmammar portarà per títol 'La caiguda de Mallorca i les seves conseqüències per la presència musulmana a Menorca entre 1230 i 1287'. El professor africà donarà la seva conferència en relació amb el Tractat de Capdepera firmat el 17 de juny de 1231 a Capdepera entre Jaume I i Abu'Abd Allah Muhammad, cadí de menorca, per mitjà del qual els musulmans reconeixen el rei com a nou senyor , es comprometen a pagar-li un tribut i se sotmeten al vassallatge de Jaume I.

Malgrat ser molt sol·licitat, Benmammar no sol acudir a les nombroses invitacions que rep de diverses institucions i universitats per trobar-se habitualment immers i concentrat en el seu feina, no obstant això, ha accedit acudir a les jornades de novembre de Capdepera.

Les jornades seran coordinades pel doctor en Història i Filologia Semítica, membre de la Reial Acadèmia de la Història i investigador mallorquin, Guillem Rosselló Bordoy. El perfil de Bordoy com a investigador de talla internacional garanteixen el nivell acadèmic de l'acte, segons afirma el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Capdepera, Rafael Fernández.

En aquestes activitats participaran a més altres experts i prestigiosos historiadors de la talla d'Antoni Mut Calafell, els professors de l'Universitat de li Illes Balears (UIB), Gabriel Ensenyat i Jaume Sastre, el director del Museu de Menorca, Lluis Pantalamor o el catedràtic d'Estudis Semítics de la Facultat de Filosofia i Lletres de Granada, Emilio López Molina. Durant les jornades, es realitzaran actes paral·lels a les ponències relacionades amb els temes a tractar com a excursions i sortides culturals a edificis significatius en la història del Rei a Jaume.