Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2227
El polèmic llibre de Cesare Pavese va crear controvèrsia entre els assistents al club de lectura de la Biblioteca de Capdepera.


  

Divendres dia 4 de maig, tot feia pensar que no hi hauria un club de lectura amb molta assistència, però finalment els tertulians habituals i d’altres vingueren amb ganes de comentar el llibre “Entre dones soles” de Pavese.

L’autor que es tractà va morir a Torí el 27 d’agost de 1950. Aquesta data no es esmentada per un acte de morbositat, sinó perquè a aquesta ciutat s’ambienta l’obra que va entretenir els companys del club. Alguns tertulians esmentaren que es tractà d’una crítica social cap a l’alta societat torinesa, que l’autor freqüentava. Un altre dada biogràfica que també lliga amb el llibre és la del suïcidi, que visità al poeta a l’edat de quaranta-dos anys, perquè considerà la vida com un vici absurd.


Posteriorment, es comentà que els llibres que no han agradat tant, són els més sucosos i als que es dedica més a parlar-ne. En canvi, aquells que han agradat a tothom, com que sembla que hi ha coincidència de criteri, no se’n parla tant. Independentment, d’aquesta reflexió, es llegí un exemple de la literatura de postguerra europea, amb complexitat de personatges, que també sorprengueren a més d’un assistent, fins al punt de contar experiències personals dins el propi àmbit familiar. La narradora és una dona, Clelia, dona de 30 anys que viu temporalment a Torí.    

Sorprengué també el fet contundent del suïcidi d’una noia mig enamorada d’una altra. Tots aquests fets no vendrien de nou des del punt de vista contemporani, però a més d’un li semblà que parlar d’aquests aconteixements a l’any 50, segurament creà molta controvèrsia.

En Joan Cabalgante llegi el poema de Cesare Pavese "Vindrà la mort i tendrà els teus ulls".  

Finalment, podem dir que va ser un llibre que, tot i que no agradà a tothom, va ser interessant. S’acabà amb l’habitual sopar temàtic, aquesta vegada amb uns carabassons exquisits i uns cocarrois boníssims, a més de coques i altres àpats que ens transportaren a una Itàlia idil·lica, des d’una Biblioteca de Capdepera envoltada de llibres, d’històries, de fantasia...de bona gent. Se us espera a la tertúlia del més de juny amb el magnífic llibre Nosaltres.