Canyamel s'omple de color i música en commemoració del 100 aniversari de la mort d'Alexander Scriabin. Pianista rus que posseïa sinestèsia, una habilitat segons la qual podia "sentir colors".


Dissabte 13 de juny s'inaugurà a la torre de Canyamel l'exposició de Dolores Sampol  Skric-Colors. I amb aquesta  exposició comença la temporada d'estiu a "sa torre". Que inclou el 4art FESTIVAL INTERNACIONAL DE PIANO, El concert per a Tilloli de Silvia Pérez Cruz i un concert-íntim de Noa (Com els altres anys amb objectius benèfics).








De la ma de Luis Morell, gran amfitrió, fou presentada aquesta exposició on l'artista rendeix tribut enguany -IV Edició del Festival de piano-  a Alexander Scriabin. El compositor i pianista rus posseïa sinestèsia, una habilitat segons la qual podia "sentir colors", associant cada tonalitat amb un color determinat. El 1915, el mateix any de la seva mort, el Carnegie Hall de Nova York va presentar l'obra Prometheus: El Poema del Foc, on incloïa una part per "teclat de llums"  -clavier a lumiéres-, que era un òrgan dissenyat per Scriabin específicament per a la  simfonia. Era tocat com un piano que en emetre notes projectava llums de colors en la pantalla del teatre.












Amb aquestes referències, Dolors Sampol ha projectat a Torre de Canyamel una exposició titulada Skric-Colors. Dolors Sampol "escriu colors" -escric colors- en clara referència al compositor rus i sense distanciar el més mínim d'uns plantejaments artístics als quals ha dedicat més de dues dècades: la tensió entre el figuratiu i lo conceptual, la laboriositat tècnica i l'execució precisa, el seu interès per la tipografia, el dibuix, la instal·lació o el collage i la seva especial valoració de les petites sensacions quotidianes.

                               

Els mateixos motius ressorgeixen en la seva obra en diversos moments, adaptats, reaprofitats i carregats de nova significació. Així succeïa, per exemple, en les seves col·leccions temàtiques al voltant d'un color -Blanc (1990), Blau (1992), Negre (1998), Vermell (2000) -i en la seva instal·lació Rouge, Rouge, Rouge (2014). I així succeeix en Skric-Colors, on les coses flueixen sense donar mai la impressió que són fruit d'un gran esforç. Ha dividit les dues plantes de la torre a espais de colors vermell, groc, blau, verd i violeta, en un desplegament técnicc duit a terme amb un pudor exquisit, sense que l'observador noti la tramoia, ni adverteixi els seus lliscaments, els seus travestismes, els seus mètodes i sistemes. Un treball absolutament personal, de traç suau, igual que si es tractés d'una escriptura aèria i fràgil que experimenta la pulsió i el ritme mitjançant la paraula, la imatge i la música, com si la melodia d'Alexander Scriabin inundés els seus quadres.

                    



4rt Festival Internacional de Música Torre de Canyamel

Són cinc anys ja, i com va sent habitual, la música, i especialment el piano, adquireix protagonisme a la Torre de Canyamel. Un any més, el festival comptarà amb masterclasses i concerts oferts pels músics més reconeguts d'Europa, i com a gran novetat rebrem la visita de Vanesa Latarche, cap del departament de piano i Colin Lawson director del Royal College of Music de Londres, un dels centres més prestigiosos del món.

Organitzat per la Mallorca Summer Academy i la Torre de Canyamel, i patrocinat per la marca "Kawai" i "Caixa Colonya", aquesta edició es bolcarà en l'estreta relació entre els colors i la música, homenatjant així al compositor rus Alexander Scriabin del qual es compleixen cent anys de la seva mort. I és que cada concert estarà il·luminat per un color diferent fent referència a una de les característiques més importants de la música d'aquest compositor. Per a aquells que segueixen aquests esdeveniments des de lluny, cal recordar que aquests concerts seran retransmesos per internet.

Per a aquesta edició es comptarà amb intèrprets de reconeguda fama internacional, com la destacada pianista Dina Parakhina, professora del Royal College of Music de Londres, el reconegut pianista i compositor rus Sergei Dreznin, especialista en la música de Scriabin, el violinista Boris Brovtsyn guanyador del prestigiós "Tibor Varga International Violin Competition" i solista convidat de nombroses orquestres com la "Warsaw Philarmonic", "Moscow State Symphony Orchestra" o la "Rundfunk-sinfonie Orchester Berlin", ompliran de música la torre. A aquests concerts se suma l'actuació dels pianistes seleccionats per la Mallorca Summer Academy, Julian Clef (Índia) i Poom Prommaach (Tailàndia) i la participació del pianista i musicòleg Luca Chiantore, que oferirà una conferència el 25 de juny.

A més, participants procedents del Regne Unit, la Xina, Rússia, Espanya i Japó faran parada a Canyamel, on no només gaudiran d'un paratge únic, sinó que tindran el privilegi de rebre classes de la, ja esmentada, pianista russa, Dina Parakhina, i podran posar en pràctica el que han après participant també en concerts. Així mateix, amb l'objectiu de promoure noves generacions de músics, el curs comptarà amb concerts d'artistes menors de setze anys, entre ells Thumpussorn, procedent de Tailàndia, que amb tan sols 8 anys va realitzar el seu debut al Carnegie Hall de Nova York fa uns mesos.

Els concerts tindran lloc des del dia 21 al 27 de juny, tots a les 20.30h. El preu de les entrades és de 10 € per a adults i 5 € per a nens. La subscripció a tots els concerts té un cost de 35 €. Igual que en edicions anteriors comptarem amb la col·laboració del restaurant "Sa Porxada de Sa Torre", situat al costat de la torre de Canyamel, que s'encarregarà d'elaborar un menú especial per l'ocasió, oferint un pack de sopar + concert per 25 € .

Artistes de primer nivell, concerts, i masterclasses en un lloc de somni fan d'aquest Festival una ocasió única per als amants de la música.

Aquest és el cartell del programa


I aquest el programa 





clicau damunt els programes per ampliar-los