Dia 2 d’abril se celebra a tot el món el DIA NTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen.  L’OEPLI com cada any, vol promoure aquesta celebració en el major nombre possible de poblacions de tot l’Estat espanyol i, a l’igual que cada any,  des de la Biblioteca Municipal de Capdepera ens hi afegim i per això volem difondre  el  missatge i el cartell de Chakranbhand Posayakrit, que ha preparat la secció tailandesa de l’BBY.

  

 

També orgaitzarem teresetes, contes d’Andersen i lectura del manifest pel llibre Infantil

TERESETES  Mitjorn amb l’espectacle:  “Un poc de tot”
Data 02/04/2008
Hora  d´inici: 18h

Lloc de realització Biblioteca de Capdepera Adreça: C/ de Ciutat, 39


Contacontes: La capsa màgica d'Andersen

a càrrec d'Antoni Rubio

Data 03/04/2008
Hora  d´inici: 18h

Lloc de realització Biblioteca de Cala Rajada


 

MISSATGE DE

CHAKRABHAND POSAYAKRIT

 

ADREÇAT

A TOTS ELS INFANTS DEL MÓN



 

Els llibres instrueixen. El saber ens fa gaudir.


 

La recerca del saber a través de la lectura ha de rebre un tracte prioritari, i ha de ser fomentat des de la infantesa.

Crec que als infants tailandesos, des de sempre, se'ls ha inculcat el desig de conèixer mitjançant la lectura, la qual s'ha basat en una cultura i una tradició. Els pares són els seus primers professors, i els clergues en són els principals mentors. Ells han guiat i educat els més petits tant intel.lectualment com mentalment, tant en assumptes mundans com espirituals.

Així, per realitzar aquest quadre, jo vaig trobar la inspiració en les ancestrals tradicions de Tailàndia: explicar contes als infants per educar-los fent-los llegir inscripcions gravades a les fulles de la palmera, que després es col.locaven damunt de petites taules plegables dissenyades exclusivament per llegir-hi al damunt

Les històries escrites a les fulles de la palmera generalment provenen del Budisme. Parlen de la vida de Buda i de les històries dels jatakas*, amb la noble intenció de cultivar les ments dels joves i d'infondre'ls fe, imaginació i sentit de la moralitat.

 

*Segons la tradició budista, els jatakas són històries que narren fragments de les vides anteriors de Buda. Els protagonistes d'aquestes històries poden ser persones o animals que van encarnar Buda i d'altres personatges que s'hi relacionaven. Alguns jatakas són faules d'animals intel.ligents o de persones sàvies. D'altres conten fets sobre herois que visqueren en regnes màgics. I altres són poesies antigues o llegendes sagrades de bramans i ermitans. Els jatakas són històries meravelloses.



 

(Traducció de Guillermina Gea)