Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 570



Annie Ernaux: Els anys

 Al diari apareix la notícia: Annie Ernaux ha estat guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2022. I tot seguit ens feim la pregunta: Annie Ernaux? Qui és Annie Ernaux? I la resposta: ni idea. I, com a conseqüència de la nostra ignorància, ens precipitam a la llibreria i hi trobam 'Els anys', una de les obres de la seva extensa bibliografia (més de vint títols). I llavors, encara, un tomb per Internet per comprovar que aquesta escriptora ha estat reconeguda amb un caramull de premis, entre els quals el Premi Formentor 2019.

Diguem, abans de continuar, que admetem la nostra ignorància, però també s'ha de dir que Ernaux és una autora que no havia estat completament valorada fins fa relativament poc temps. D'altra banda, no podem, ni pretenem, abastar tot l'univers de la literatura, tots els autors i la seva obra. Trontollam entre llibres, a vegades a les fosques, i arribam fins on podem, és a dir, poca cosa. No ens disculpam, però pensam que si l'acadèmia sueca, un anys d'aquests, decidís donar el Nobel a Maria Barbal -per posar un exemple-, nosaltres el consideraríem més que merescut, però és ben probable que molts de lectors empedreïts d'arreu del món no n'haguessin sentit ni parlar.

Tornem a Annie Ernaux i a 'Els anys'. Aclarim que som clients d'una llibreria, Quart creixent, que ven exclusivament obres en català. Un petit miracle que bé es mereix el nostre reconeixement i la nostra fidelitat. I allà hi trobàrem aquesta obra que, pel que sembla, és la primera i única que fins ara s'ha traduït a la nostra llengua. I aquí també hem de donar les gràcies a Angle Editorial per apropar-nos aquesta autora, abans que li fos concedit el Nobel. 'Els anys', com bona part de l'obra de Ernaux, segons hem pogut comprovar, es mou en un terreny que oscil·la entre l'autobiografia i la història, o fins i tot la sociologia.

Diguem que, des del vessant autobiogràfic, 'Els anys' se'ns revela com una obra íntima i personal, i hi descobrim una dona implicada amb el seu temps, compromesa amb la seva condició de dona i amb l'esdevenir polític de França i del món. En aquest sentit, la història de l'autora es veu necessàriament involucrada en la història col·lectiva, però sempre des d'una mirada crítica, amb ulls escrutadors. Al llarg de la lectura assistim, de manera cronològica, a l'evolució de la societat de la segona meitat del segle XX, als canvis que s'accentuen al començament del segle XXI, i a les contradiccions que ens plantegen uns avenços que no sempre digerim satisfactòriament.

Finalment, cal esmentar la qualitat literària d'Annie Ernaux, la categoria de la seva prosa,  acurada fins i tot en els passatges més durs de la narració. L'escriptor John Banville ha dit, a propòsit d'aquesta obra: 'Els anys' és una revolució, no sols en l'art de l'autobiografia sinó en el propi art. Ja veis, tot de reconeixements per a una autora que nosaltres hem hagut d'esperar que se li concedís el  Nobel de Literatura per a fer-ne el primer tast. Esperam amb el major interès que qualque editorial es digni traduir al català alguna altra de les obres d'aquesta escriptora que, des de la primera pàgina de 'Els anys' ens ha guanyat com a lectors.

 

Annie Ernaux - Els anys – Angle Editorial, Barcelona. 2019