Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 865


L’Associació de la premsa forana de Mallorca s’ha reunit aquest dissabte dia 14 de maig a Montuïri. Enguany la revista Bona Pau de Montuïri, una de les revistes associades més antigues, celebra els seus primers setanta anys de vida. Per aquest motiu, i d'acord amb la seva cordial invitació, vàrem voler celebrar la diada i l’assemblea general en aquest municipi.

La trobada fou a la Plaça Major i tot seguit vàrem poder gaudir d’una breu visita a l’església amb les explicacions de la historiadora de l’art Joana Maria Palou. Després partirem cap al barri del Molinar i durant el camí, els historiadors Francesc Canuto i Guillem Mas feren una explicació sobre els molins fariners de la zona. La Jornada va continuar amb la visita al Molí de Can Serra, on l’amo en Joan Mesquida «Serra» ens explicà com funcionava un molí fariner. En aquest mateix lloc, després d’un berenar per cortesia de la revista Bona Pau, va tenir lloc l’Assemblea General.

 


Durant l’assemblea el president de l’Associació Rafel Puigserver, acompanyat de la seva Junta directiva, va donar compte de les actuacions dutes a terme per l’entitat en aquest primer any de mandat.

Així es va detallar la participació del president o dels membres de la junta directiva en els diferents mitjans de comunicació o els articles que el president havia enviat a les revistes per commemorar diferents efemèrides de publicacions com Llucmajor de pinte en ample, Ressò de Campos, Campanet o la mateixa Bona Pau.

Igualment, es va informar de les diferents iniciatives que s’han dut a terme com ara la preparació de la propera participació dins propera Diada de la Premsa Comarcal,  que se celebrarà els dies 18 i 19 de novembre a Barcelona amb altres entitats germanes a la nostra.

També es varen detallar l’estat de comptes i es va exposar les millores en algunes despeses com les de l’assegurança del casal. Així mateix, es va detallar la importància del pagament de les quotes, que es mantenien en les mateixes quantitats, i es va fer un detallat estat de comptes de l’entitat. Es farà un darrer intent perquè totes les revistes es posin al dia i si no és així, el president va anunciar que hauran de ser donades de baixa. De la mateixa manera analitzàrem que les revistes de premsa forana han aconseguit només el 32,13 % de les subvencions de les ajudes als mitjans de comunicació en català.

Finalment, es va exposar per part de la junta directiva dels plans que estan prevists fer amb la subvenció nominativa que se’ns ha concedit des del Consell de Mallorca:

  1. Creació d’una nova web de premsaforana.cat. Es farà un redisseny de continguts, amb actualització de qualsevol notícia relacionada amb la premsa forana així com una millora dels serveis de correu corporatiu. Per això es va demanar a les revistes que ens remetessin el seu logotip.
  2. Digitalització dels fons. Cal pujar a la xarxa i catalogar part de les revistes associades a la Biblioteca Digital de les Illes Balears que gestiona la UIB. La digitalització dels que encara no tenim no els podríem incloure en aquest projecte i l’haurem de batallar.
  3. Trobada de revistes de premsa Forana: Enguany la previsió és fer-la el setembre de 2022.
  4. Premis Premsa Forana: aquests premis que ja estan convocats en cinc modalitats (reportatge, entrevista, fotografia, opinió i disseny a la millor pàgina). El primer premi de cada modalitat estarà dotat amb 250 euros, i un diploma acreditatiu. Els dos finalistes de cada categoria tindran un diploma i un premi de 50 euros. El termini acaba el 30 de juny de 2022.

En el debat entre les revistes es va posar de manifest que estaria bé poder trobar la manera de compartir més continguts, no tant per publicar-los talment, sinó perquè cada publicació pugui trobar la seva manera d’adaptar-los a la necessitat i realitat del seu poble o localitat.