L'entrega de premis va anar acompanyada d'actuacions musicals d'excepció a l'auditori municipal


 

Dissabte 11 de desembre de 2021, a les 19h, una petita comitiva s'embarcà de Capdepera cap a Manacor per assistir La XXXV edició de La nit de la cultura que celebra l'Obra Cultural Balear. Les nombroses autoritats i els personatges destacats de la cultura es donaren cita en una celebració que tengué com a protagonista les Germanies que es donaren a Mallorca, on la gent de la part forana s'alçà per defensar els seus drets davant la noblesa mallorquina. 

Primerament, els presentadors Toni-Lluís Reyes  i Agnès Llobet, donaren pas al parlament del president de l'Obra, Josep de Luis Ferrer que s'acomiadà del seu càrrec amb la tasca realitzada. La presència dels mitjans de comunicació catalans també va ser important. A més, les actuacions de Jantià (encapçalada per un jove rocker de només 18 anys), Cabot (amb l'experimentada guitarra acústica dels seus components i unes lletres bastant originals), Joana Gomila (qui va fer una renovació de la glosa bastant interessant), Marta Elka (qui cantà La Balanguera) i Antoni Pastor, varen ser emotives, així com l'entrega de premis, l'Emili Darder va ser un dels més celebrats, per la constant lluita presentada per l'homenatjat costitxer. També es considerà la figura dels socis perduts durant l'any actual. La tasca de l'editorial Lleonard Muntaner també fou reconeguda amb el premi Gabriel Alomar i recollí el premi de manera molt agraïda Maria Muntaner. Altres premis que destacaren foren el Francesc de Borja Moll dedicat a quatre entitats eivissenques que lluiten per la defensa de les sargantanes, el premi Miquel dels Sants Oliver a Mateu Morro per la seva obra "Els Norats", premi Josep Maria Llompart a Rafel Horrach com a lluitador incansable pels valors culturals, premi Emili Darder per al Teatre Sants, Premi Bartomeu Oliver a la notària Maria Josep Cànaves, premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel per a Maria Margalida Perelló, finalment el premi Aina Moll fou per a l'Espai Mallorca.


D'altra banda, les banderes i insignes dedicades a les Germanies penjaven a dalt d'un escenari decorat per a l'ocasió. Va ser un autèntic privilegi poder gaudir d'uns premis que ens apropen a la cultura i la dignifiquen.

Finalment, tot el públic cantà el cant de La Balenguera, també amb la presència de les autoritats manacorines, com el batle Miquel Oliver i també balears. L'acte, també va fer palesa la nova presentació del resorgiment del Correllengua, per part de Joves de Mallorca per la Llengua, a més d'un vídeo amb part del documental "Ca meva amb arbres" dedicat a la figura del poeta campaner Damià Huguet. Altres esdeveniments culturals que es produiran enguany també foren destacats. S'espera que novament, la cultura revifi i es cohesioni culturalment gràcies en aquesta entitat, que a Capdepera també arribà en essència llevantina i amb l'aportació dels nous calendaris de l'Obra dedicats a Joan Miró i a Pere A. Serra. Esperem que el temps vagi a favor de la cultura, el país i el compromís. Endavant!

 

Joan Cabalgante i Guasp

Imatges ARA i UH