La ximbomba de sant Antoni



Aquest és el títol del nou llibre de contes publicat en torn de Sant Antoni i els dimonis. Fent valer el lema de l’Obreria de Sant Antoni de Capdepera per aquest any,  “Que Sant Antoni no passi de llis”, les biblioteques de Capdepera, varen programar per aquest dimarts 12 de gener, a la biblioteca de Cala Rajada, la presentació d’un conte il·lustrat en torn a Sant Antoni i els diferents dimonis de l’illa. La idea original de l’il·lustrador Canizales (colombià que viu a Manacor des de  fa 20 anys), sobre Sant Antoni com a protagonista i vuit dimonis, inspirats en els dimonis de Manacor, Petra, Muro, Son Servera, Artà, Algaida, sa Pobla i el dimoni ros de Capdepera, es completa amb el text escrit en glosa per la glosadora manacorina Antònia Nicolau “Pipiu”, un text que es pot seguir a ritme de ximbomba quan s’accedeix a un audio mitjançant un codi QR que s’inclou al llibre. 






Comenta Canizales, que “ara que totes les celebracions de Sant Antoni han quedat suspeses per la pandèmia aquesta publicació pot ajudar a que grans i petits, puguin tenir la sensació de viure un poc la festa”. Per altra banda, la publicació intenta llevar la por als dimonis, presentan-los com a sers “amigables ”,  per llevar la por al infants. La narració també dona a conèixer diferents melodies de la glosa, interpretades per Antònia Nicolau com a veu principal, acompanyada per Maties Sagrera, Bel Rigo, Martina Adrover i Antoni Nadal, que es poden escoltar mentre es llegeix el llibre.




La presentació va començar amb la participació de Tomeu Melis, representant a l’Obreria de Sant Antoni de Capdepera, que repassà els actes que es faran (sempre des de casa o online) i animà a participar en les propostes, per no perdre l’esperit de la festa i #quesantantoninopassisdellis. Després els autors explicaren el conte de forma activa i participativa, mentrestant l’il·lustrador mostrava i comentava les imatges, al mateix temps que feia participar als assistents, Antònia Nicolau cantava les gloses escrites també al llibre, que per acabar la presentació, va glosar improvisant sobre tots i cada un dels presents. Per acabar l’acte, els autors dedicaren els llibres, d’una manera molt original, Antonia escrivint una glosa dedicada i Canizales dibuixant una caricatura personalitzada.


 


Aquí teniu un fragment del conte i les cançons en un moment de la presentació:










#quesantantoninopassidellis

#santantonicapdepera

#capdepera

#calarajada