A propòsit de l'excel·lent entrevista a una coneguda agent immobiliària, una cosa queda més clara que l'aigua: el dret a l'habitatge és una mercaderia.



El que va dir l'entrevistada
és el que hagués dit CCC Real EstateInmosurDosagui... com tantes i tantes altres oficines només a Cala Rajada. Aquest article de la Constitució hauria d'estar penjat a cada oficina immobiliària ben igual que la foto del rei està penjada a les oficines de Correus.

Són notícies que no surten enlloc, segurament perquè no interessa o perquè fan empegueir els polítics i gent implicada pels quals els mateixos medis treballen.

L'Ajuntament de Berlín acaba d'anunciar la compra de 14.750 habitatges i 450 locals comercials a les immobiliàries Vonovia i Deutsche Wohnen per un valor total de 2.460 milions d'euros. Un acord al qual han arribat les parts després una llarga negociació i que haurà de ser ratificat diumenge de la setmana que ve pels ciutadans amb passaport alemany residents a la capital. Amb aquest acord, que prové d'una iniciativa popular, els habitatges passaran a formar part de les empreses públiques BerlinovoHowoge i Degewo.

Berlín, poc sospitosa de comunista, (a despit del bloc soviètic) ja fa molts d'anys que està lluitant mitjançant iniciatives populars com aquesta contra les pujades de lloguers. És una ciutat que dóna molts d'exemples no només amb l'assumpte de l'habitatge sinó també amb el seu passat, cultura... Cosa que es troba molt a faltar en qualque ciutat o poble.

Així i tot jo sóc de la teoria del 50%. Hi ha inquilins xerecs i nocius i immobiliàries i propietaris xereques i dolents. És veritat que hi ha hagut habitatges socials que s'han perdut perquè els inquilins no són complidors, convertint finques en guetos sense mantenir... I és veritat també que grans propietaris i immobiliàries han espremut tot el que han pogut a bons inquilins fins que s'han cansat. Un propietari... El primer que haurien de fer és saber a qui lloguen. Emperò no ho fan així. Si ho fessin així anirien de cap a la fallida. Allò que deia l'entrevistada del fet que gent que ha lluitat tota una vida per tenir una casa i llogar-la són vists com els dolents de la pel·lícula s'hauria de respondre al fet que si un inquilí no pot pagar tampoc, en la gran majoria de casos, no és culpa d'ells. Tot neix de l'especulació fomentada pels bancs i tot neix de l'avarícia humana.

Mentre no hi hagi iniciatives com la de Berlín pel nostre entorn més proper els especuladors i els qui els hi van darrere s'espargiran com esclata-sangs. Lògica capitalista nua i crua.


Miquel Estelrich Bestard