Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1801



Recordar és viure:  Seguim l’itinerari pels carrers de Vila Roja   













Del carrer del Sol passam al de la Lluna, seguint l’itinerari establert per aquestes caminades per Capdepera, recordant llocs pretèrits  i contemplant aquells que els han substituït, degut a la seva desaparició.

Carrer de la Lluna.-   Abans: Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis / Biblioteca pública “La Caixa”.   Es tracta d’un carrer sense sortida, on tenien casa seva els següents personatges:


Entrada a l’antic edifici La Caixa

Carrer Ramon Llull.- En temps passats.- Llenyer de Ca Ses Monges (durant uns anys fou capelleta provisional) / Escalonada cap al Convent/ Pati del Col·legi Sant Francesc d’Assís, a l’esquerra: saló-teatret parroquial, a la dreta: escoles nines i parvulari; convent Filles de la Misericòrdia-Franciscanes.

A aquest carrer hi va viure el mestre local de l’Escola Nacional de nins  (aquesta era la denominació), Joan Alzina Socias. Enfront de la casa d’aquest docent, hi habitava la bibliotecària de “La Caixa”, Francisca "de Lloveta", per espai de 55 anys funcionària d’aquesta entitat bancària. Al cap damunt d’aquest carrer, l’amo en Miquel Pescador, home de caràcter adust,  molt seriós, fou un expert en l’erradicació corporal de fics ( quan et tocava la berruga, aquesta desapareixia com per art d’encantament).


Grup d’alumnes  de Ca Ses Monges amb el professor Marcel·lí López

Carrer del Vent.-  Abans: Fàbrica de begudes carbòniques de Joan Ferrer Coll / Venda de cera, ciris, objectes religiosos de Ca S’Escolà/ Teixits Tomeu de Sa Tafona.  A aquest carrer, els dies de mal temps, el vent fibla.


Fàbrica embotelladora gasoses



Carrer de l’Església.- 
 Paral·lel a l’anterior. Mai no tingué negocis ni altres activitats. Sí que hi havia, i encara hi és, el “portal dels homes” , d’accés al temple parroquial de Sant Bartomeu. Qui ho recordi – i si no ho haurà  d’anar a cercar ¿? – fa més de 60 anys, els homes, per assistir a missa o funcions religioses, entraven al temple per la gran i alta portassa, amb  cancell  ( al costat de la qual hi havia el confessionari ) i havien de prendre seient als bancs de la part dreta, mentre que les dones estaven assegudes als bancs de  la part esquerra

Enfront de l’entrada dels homes a l’església, hi havia un local de Francisca Tous “ Cetra” , promotora d’espectacles musicals i de ball de bot, que durant molts d’anys alegraren actes, festes i celebracions gabellines.




Cap a Col·legi S’Alzinar, i al Costat de S’Alzinar des de l’hotel Creu de Tau


Carrer Dones de la llata.
- Altre temps:  Taller de llauneria Tomeu Terrasa / Perruqueria Carmen / Bar centre social “Àncora”.

Actualment:  Hotel / Taller mecànic / Floristeria.

Aquesta via es va anomenar Dr. Gómez Ulla, amb bon seny, substituït per l’actual nom en homenatge a les dones gabellines, artesanes de l’obra de palma, indústria important en la història del poble.

Al costat del taller allí existent, hi ha un aljub que recollia les aigües de pluja i rierols provinents de la muntanya. (A l’anterior capítol, referint-nos al carrer d’es Regueró, ja ampliàvem dades sobre aquest indret).


Aljub carrer Madones de sa Llata

Comença el carrer a la plaça Constitució i acaba a la sortida de Capdepera , direcció cap a  Son Servera.

A aquest carrer, tot i haver-hi entrades a la plaça Constitució i a la de l’antic mercat, existeix l’accés principal al Col·legi de S’Alzinar, enfront de la Rectoria de la parròquia de Sant Bartomeu.

 
“Recordar és viure”, per tant, continuarà ben aviat…