per Rafel Bisquerra


"Perdre l’esperança és el pitjor que et pot passar en aquesta vida". 

«L’infern és viure el patiment sense tenir esperança de superar-lo»





"L’esperança és una emoció que no s’ha de perdre mai de vista. L’esperança, la il·lusió, l’entusiasme i l’optimisme s’han de mantenir sempre. Perdre l’esperança és el pitjor que et pot passar en aquesta vida. Fixa’t què et dic: E-l p-i-t-j-o-r d-e t-o-t. Permete’m que recordi com Dante Alighieri, en el seu passeig pel paradís i pel purgatori, arriba a les portes de l’infern. Hi troba la inscripció "Lasciate ogni speranza", "Abandoneu tota esperança".

L’infern és viure el patiment sense tenir esperança de superar-lo. Estic convençut que l’infern no és un lloc a les profunditats de la Terra: l’infern és un estat emocional on hi ha el patiment sense fi, insuperable. Per això penso que des de l’educació, des de les famílies i des dels mitjans de comunicació, sempre s’ha de transmetre un missatge d’esperança, d’il·lusió i de treballar amb entusiasme per poder-ho superar, malgrat tot".

(*) L'artanenc Rafel Bisquerra (Mallorca, 1959) és director de la Red Internacional de Educación Emocional y Bienestar (RIEEB). Considerat un dels majors experts del món en educació emocional, és catedràtic d'Orientació Psicopedagògica, està llicenciat en Pedagogia i Psicologia, i és el fundador del GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica). Des de mitjans dels noranta ha centrat la seva recerca en l'educació emocional i és autor d'una vintena de llibres.
Aquestes paraules que avui destacam el dia de l'Esperança nostra, estan tretes d'una gran entrevista el 26/10/2020 a la revista Catorze.cat i vos recomanam la seva lectura íntegra: