La devoció a sant Miquel a Mallorca es immediatament posterior a la conquesta catalana de 1229. I contarem la festa amb una passejada que pel carrer de sant Miquel ens durà fins a la Seu.
El confessor de Jaume I, era aleshores el dominic Miquel de Fabra i entrant a la ciutat el 31 de desembre pel carrer de la síquia (avui sant Miquel), es trobaren amb una mesquita, que convertiran en església dedicada a l’arcàngel justicier (1) i en honor al nom confessor reial. Corona la portalada del temple un sant Miquel que completa l’obra que quatre-cents anys abans havia fet l’escultor flamenc Pere de Sant Joan. Dins aquest temple a la part superior de l’absis ens trobam una imatge de sant Miquel amb el llamp a la ma esquerra (2). Aquest es l’atribut de Zeus (3) (Júpiter pels romans), o el Wotan dels nòrdics (4) i que dona nom al dimecres d’alemanys, holandesos o anglesos.
L’altre dels atributs de sant Miquel, les balances, el trobarem a un relleu que es troba al carrer de la Confraria de sant Miquel(5) es propi del déu egipci Anubis, (6) i ambdós les utilitzen per pesar les ànimes dels difunts.
A l’Almudaina ens trobam amb el sant Gabriel, que es l’àngel-panell que corona la torre anomenada de l’àngel (7) i si entram a la Seu pel Museu veurem el grup de l’Anunciació (8) a la primera sala. A la sala capitular gòtica es troba la bellíssima Anunciació de Pere Terrencs (9) encara que molt malmenada ja que va ser reutilitzada com a porta. I passant dins el temple al voltant del moble de l’orgue ens toparem amb les pintures que representen sant Miquel, sant Gabriel i sant Rafel (10).
De totes les maneres el quadre que més m’ha sorprès, dels diferents cicles dels arcàngels, es l’Anunciació de Lorenzo Lotto, en que l’ensurt del moix quan compareix l’àngel a Maria es antològic (11).
Els arcàngels son la penúltima de les jerarquies angèliques, i en un organigrama molt jerarquitzat son com a molt els caps dels obrers. La jerarquia catòlica tan sols en reconeix tres: Miquel, repartidor de llenya i pesador de les ànimes, Gabriel el missatger celestial i Rafel protector dels viatgers i de la salut. Actualitzant la cosa Miquel seria el ministeri de l’Interior i el de justícia, Gabriel el portaveu del Govern anunciant les desgràcies que passaran si no som bons al·lots i Rafel el protector de policies i guàrdies civils que han hagut de viatjar fins a Catalunya i estan acaramullats en “piolins”.