Imprimeix
Categoria: Convocatories
Vist: 2840

L’ARTÀ BEER FESTIVAL
serà la primera fira de cervesa artesana amb més de 60 tipus diferents de cervesa, tastos especialitzats i concurs homebrewer que se celebra a les Illes Balears. 15 tiradors diferents amb barrils de cervesa arribats de tot el món i dels més diversos estils convertiran Artà en la capital cervesera illenca els dies 12 i 13 de juny. En aquesta celebració cervesera no tan sols se podran beure cerveses diferents: també hi haurà tastos especialitzats de cerveses internacionals i mallorquines a més d’un concurs de homebrewers. 








Als talaiots de Mallorca ja s'hi bevia cervesa

 
El nou restaurant de Tomeu Caldentey, Taronja Negre Mar, va ser el marc triat per presentar tres noves cerveses de PIRIS i l'Artà Beer Festival que se celebrarà dia 12 i 13 a aquest poble de Llevant.
Durant el sopar amb els mitjans illencs, Miquel Amorós de Beer Lovers (Alcudia) i el periodista Miquel Piris van anar introduint les 11 cerveses que van acompanyar els 11 plats que l'equip de Caldentey havia preparat per a l'ocasió. Tot i que és la primera vegada que es fa un sopar d'aquestes característiques i nivell a Mallorca, els Beer Dinner són bastant comuns a països com Estats Units on les temàtiques són molt diverses: per exemple, hi ha sopars només d'ostres amb diferents tipus d'Stout (una mena de cervesa negra amb tocs de cafè o xocolata). Piris va fer una introducció històrica en la qual, basant-se en estudis com el de Robert Braidwood de l'any 1953, afirmà que a Mallorca ja fa més de 3000 anys s'hi feia cervesa. "Les restes més antigues de fabricació de cervesa a Europa, s'han trobat a una cova de Begues, a Catalunya. Fa 6400 anys inhumaven els cadàvers cubrint-los amb una màrfega i al costat els hi deixaven un troç de mè rostit i una gerra. Van analitzar aquesta gerra i tenia restes de fermentació de malts. En aquelles gerres hi deixaven cervesa perquè el mort fes el trànsit a l'altre món amb els millors aliments que podien oferir-li, de manera similar als egipcis. Per tant, les persones que colonitzaren l'illa fa uns 4000 anys, ja arribaren amb els coneixements necessaris per produir cervesa, una cervesa de baixa graduació i sense gas, molt àcida per la contaminació d'altres bacteris diferents dels llevats de la cervesa, però cervesa al cap i a la fi. L'home fa cervesa des de fa uns 10.000 anys i l'escola inagurada per Braidwood afirma que va ser el motor de la nostra civilització, la  que ens va empènyer a convertir-nos en sedentaris i cercar un excedent de gra per poder convertir-lo en aquest preuat beuratge".

 
Els cervesers agrairen a Tomeu Caldentey l'oportunitat de poder demostrar que es pot sopar amb una bona cervesa, de la mateixa manera que se fa amb el vi. Les possibilitats de tria per acompanyar un plat són extraordinàries, ja que existeixen centenars d'estils i cada mestre cerveser ofereix la seva interpretació. L'encaix i combinacions són infinits. Ahir a la nit maridaren una truita amb una lager de Naparbier, una de les cerveseres més importants de l'Estat radicada a Pamplona. Una pizzaimada amb salmó fumat amb la nova Blancheberry de Piris, feta amb blat de Valldemossa, taronja de Sóller i mores de romaguer. La Fondue de pollastre i bolles d'arròs anà acompanyada de la India Pale Ale de Beer Lovers, amb aromes florals i més amargor que les cerveses industrials que trobem arreu. O uns postres de maracuyà amb la nova Piris India Pale Ale amb resina de pi, una cervesa que transporta a la garriga, al paisatge del bosc mediterrani. Tot plegat servit en aquest restaurant que incorpora un nou concepte de cuina diferent al que ens tenia acostumats el cuiner mallorquí: tots els plats se serveixen per a compartir en un ambient desenfadat i dinàmic, una proposta nova per a un públic que vol trobar qualitat a un preu ajustat amb els tocs de geni i qualitat del cuiner llorencí.

 
Tomeu Coll, de l'associació artanenca de homebrewers Malalts de Birra, explicà que en el festival dels dies 12 i 13 de juny s'hi punxaran més de 60 birres. Moltes d'aquestes cerveses serà el primer pic que se serveixen a Mallorca. D'aquesta manera, en un sol indret hi haurà 15 tiradors en marxa i estaran connectats a tirador més cerveses artesanes en un sol lloc que en tota l'illa junta. Una mostra de la feina que encara hi ha per fer. A Mallorca no arribam ni al 0'1% del consum de cervesa artesana respecte al de cervesa industrial. A Estats Units l'onada que estam vivint aquests dies a les Balears, va començar als anys 70 i a Itàlia a finals dels 80. A Estats Units ja es consumeix el 7% de cervesa artesana respecte a les grans productores industrials, i a Itàlia, el 3%. Els productors esperen que actes com el d'ahir a Taronja Negre Mar o l'Artà Beer Festival serveixin per donar a conèixer el producte. Ja estan preparats diversos autocars que, carregats d'aficionats a la cervesa, sorrtiran de poblacions  com Pollença o Alcudia en direcció a Artà el divendres vinent i dissabte.
 
Miquel Piris Obrador
www.pirisbeer.cat