Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 3231
El passat 18 de novembre amb Flaixmob, manifest i lliurament de premis.



1er premi de fotografia filosòfica: Mabel Torrado



Unes paraules del professor de filosofia i director del centre, Llorenç Llop, i el lliurament dels premis de fotografia filosòfica del present curs per a l'alumna  Mabel Torrado Domínguez, primer premi, i un grup d'alumnes de 1r batxillerat B, segon premi, varen tancar aquest acte senzill, però intens, realitzat durant el primer pati.  



Els alumnes més implicats en aquesta commemoració, els de 4t d'ESO i els batxillers, ens varen fer unes reflexions sobre el sentit crític i existencial de la filosofia mitjançant un "flashmob" amb aquestos lemes:
"No em toquis... l'educació"
"Retallar l'educació és paralitzar la juventut"

...i  un manifest escrit i llegit per l'alumna Judit de la Rosa Lorenzo de primer de batxiller B que reproduïm.

MANIFEST del Dia internacional de la Filosofia. Curs 2011-12.

Companys i companyes de l’IES Capdepera, avui ens hem reunit aquí per explicar-vos què és per a nosaltres la filosofia i com ens influeix dia a dia.

Segurament molts de vosaltres penseu que la filosofia no és essencial en la vida ja que es pot menjar, dormir, beure... sense cercar la veritat de les coses. És a dir, pots mantenir el teu organisme perfectament viu sense necessitat de reflexionar, però en aquests cas, aquesta no és la qüestió. La filosofia tracta de saber com es viu millor, la manera més humana, més intel·ligent i intensa. I aquí no podem deixar a un costat tot el treball que fem amb les nostres idees. És a dir, totes aquestes idees que tenim ens fan reflexionar i dubtar constantment sobre què seria el millor per a tots i què som nosaltres realment... i totes aquestes preguntes i raonaments que els humans ens fem, viuen dia a dia amb nosaltres i sempre ho han estat fent. Es podria dir que des de l’aparició de l’ésser humà, del ser racional, ha existit la filosofia.

 

La filosofia intenta millorar la convivència, l’argumentació, i, sobre tot, ajuda a tenir una actitud crítica, una actitud mitjançant la qual plantegis la teva opinió i arribis a la teva pròpia conclusió sense deixar que els pensaments o les opinions dels demés et condicionin. La filosofia t’ajuda a analitzar els teus problemes de manera objectiva i després a resoldre’ls d’una manera coherent i raonada. En general, ens ajuda a trobar-li sentit a la nostra existència. Ens du a fer-nos constants preguntes, que després ens duen a altres preguntes, la qual cosa ens condueix a una recerca permanent de la veritat, a mantenir un entusiasme per saber cada vegada més. La filosofia ens ensenya a pensar millor i a actuar amb coherència i acord amb les finalitats i valors propis de la nostra condició natural. Ens serveix per clarificar els nostres pensaments confusos. Però el que no fa la filosofia és dir com ens tenim que comportar o què tenim que fer davant d’un cas concret, sinó que ens ajudarà a plantejar bé el problema i analitzar-lo adequadament, i per tant, després actuarem de la manera més racional possible.

 

La filosofia no és com les matemàtiques, on 2 més 2 són 4; no hi ha cap fórmula general per ser feliç. Per això, abans d’actuar, hem de raonar, per arribar a la millor conclusió possible. Tot aquest procés de raonament va unit a la filosofia. Es pot dir, que cada dia utilitzem la filosofia sense adonar-nos. Però una cosa ha de quedar ben clara: la filosofia no només es basa en pensar, sinó que desprès de pensar, després d’haver tret alguna teoria, aquesta s’ha de passar a la pràctica, és a dir, després d’haver raonat s’ha de passar a l’acció. Per tant, en la filosofia, la teoria i la pràctica sempre van unides, ja que, a vegades, quan una teoria es passa a la pràctica, aquesta es pot millorar i canviar.

Bé, fins aquí la nostra explicació del que “creiem” que és la filosofia i a què ens ajuda.

COMPANYES I COMPANYS!!!

JA ÉS BEN HORA DE REFLEXIONAR I PASSAR A L’ACCIÓ!!!