Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 3630
 La Plataforma en Defensa del Tren reclama als polítics de Manacor que deixin de manipular i dir mentides i que no retardin més l'arribada del tren fins a Cala Rajada


 Aquests dies han estat notícia la moció presentada pel PP al Parlament en contra del tren tram de Manacor (i conseqüentment en contra del retorn del tren al Llevant), l'ambigüitat d'UM, el paper llastimós d'una plataforma que menteix en dir que representa els manacorins i d'una altra que emmascara els seus interessos immobiliaris posant d'excusa alternatives al tren. L'opinió de la Plataforma en Defensa del Tren, que reclama mitjançant l'organització de la Marxa del Tren des de 1998 (fa 11 anys) l'arribada del tren fins a cala Rajada, i que no ha deixat de preocupar-se per la millora real i completa del transport públic al Llevant de Mallorca no ha sortit als mitjans. Segurament hem fallat perquè en un moment clau de xantatge polític i joc brut, no hem recordat el que fa 11 anys que deim, i la nostra opinió favorable respecte al pas de superfície del tren tram a Manacor. Ara ho volem recordar, perquè estam farts d'esperar l'execució del projecte de reobertura de la línia Manacor-Artà, farts d'esperar l'estudi de viabilitat de tren fins a Cala Rajada i farts de sentir mentides. Les mentides que hem de sentir (només alguns exemples)

 
-         El govern municipal del PP de Manacor, en paraules recents del seu portaveu Llorenç Bosch, diu no voler que el tren tram torni a passar en superfície i xapar Manacor. El tren-tram mai no ha passat per Manacor, el tren que deixà de passar fa més de 30 anys era un tren de gasoil que de cap manera la plataforma tampoc no voldria per damunt el Passeig Ferrocarril. El PP i els membres de la plataforma Un passeig sense tren visitaren Alacant i es meravellaren de l'eficiència, silenci i permeabilitat del tren tram que tenen allà. Però en tornar a Manacor, algú marcà directrius de cap on havien d'anar les declaracions.

 
-         La portaveu d'ALM-UM, Catalina Julve, reclama diàleg a la Conselleria de Mobilitat, que presenti alternatives (soterrament, per la ronda o en superfície) i que les consensuï amb el poble de Manacor. Més reunions? La plataforma en defensa del Tren ja es va reunir dues vegades amb la Conselleria, i membres d'aquesta plataforma facilitaren una trobada del director general de Mobilitat amb destacats membres de la plataforma en contra del tren tram. El batle Antoni Pastor ha reconegut en privat haver-se reunit nombroses vegades amb la Conselleria de Mobilitat (i també ha reconegut que l'opció del tren-tram és bona), encara que en públic, les seves declaracions sempre n'han estat contràries. Hem de sentir mentides molt més temps?  
 Per què deim sí al tren-tram en superfície (i per què s'ha d'executar ja!)

 
-         Un tren tram és un tren elèctric que dins els pobles i ciutats es comporta com un tramvia, circula a menys de 50 km/h, té una alta capacitat de frenada i no necessita barreres de seguretat. Per tant, és un element que NO XAPA, no és perillós i no molesta. No estam parlant d'un tren com el que actualment ens du a Palma. Parlam d'un tren que ha de partir de l'estació actual i arribar, sense més transbordaments, a Artà.

 
-         Que el tren tram passi en superfície creim és la millor opció per a tots els manacorins, els comerciants en especial, i també és la millor opció per a tots els futurs usuaris de Sant Llorenç, Son Carrió, Artà, Son Servera i Capdepera.

 
-         Soterrar el tramvia a Manacor suposaria un malbaratament de doblers públics. Volem pensar que el ple de l'Ajuntament va votar a favor de soterrar-lo quan no se sabia les característiques que tendria i es pensava en un tren dièsel. Nosaltres tampoc no el voldríem si fos així. Volem que la Conselleria inverteixi aquests doblers que s'estalvia, i que ja té, en l'extensió de la xarxa i millora de l'actual. No volem que enterrin els doblers de tots. I suposam que els veïns del passeig tampoc no voldrien suportar vint-i-quatre mesos (2 anys) d'obra de soterrament.

 
-         Treure el tren per defora del poble suposaria un consum molt gran de territori i allargar el temps de recorregut del tren per arribar d'Artà a Manacor. Suposaria  l'expropiació de terrenys a uns veïns que ja han patit la fragmentació que ha fet el desviament del torrent i la construcció de la ronda nord. 

 
-         Les protestes de la plataforma un passeig sense tren van en contra de l'eficàcia del transport públic, a més de ser una mostra d'egoisme pur envers els pobles que tant ens ajudàrem a què el trenn retornàs a Manacor.

 
-         A tots aquells que ara, onze anys després de la primera Marxa , troben que hi ha alternatives al tren, dir-los que nosaltres creim que sí, que també s'ha de fer una bona xarxa d'autobusos que arribin on no pot arribar el tren, però que la línia de Llevant ha d'existir perquè els ciutadans del Llevant no som de segona i tenim dret a poder emprar el tren com a mitjà de transport públic, eficient i útil. Així funciona als llocs on ens hauríem de mirar: xarxa de tren amb xarxa de busos complementària. A Mallorca només tenim carreteres (i sense autobusos!), ens queda molta feina per fer.