Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 527

En aquests moments les colònies presenten gran activitat, amb els primers polls a punt de sortir dels nius.

El cabot, Delichon urbicum, és un petit ocell que durant la primavera i estiu ocupa molts dels nostres pobles i ciutats per a reproduir-se. Fa nius de fang baix els voladissos de les teulades i altres elements de les façanes. La seva alimentació és exclusivament insectívora, i s’ha calculat que mengen aproximadament unes 60 mosques i moscards cada hora (més de 800 insectes al dia). D’aquesta forma ajuda a controlar les poblacions d’aquests insectes a l’entorn urbà, defensant-nos de molèsties i malalties. És idò un cas clar de benefici mutu entre humans i fauna silvestre.

L’any passat, amb l’ajuda de nombrosos voluntaris, es varen censar les poblacions de cabot a 16 pobles i ciutats de Mallorca, comptabilitzant 1.643 nius. Aquí tens els resultats.

Aquesta és una espècie protegida, i la destrucció dels seus nius i colònies és una infracció greu prevista a la Llei de patrimoni natural i de la biodiversitat amb una sanció d’entre 3.000 i 200.000 euros segons la gravetat del cas.

Malauradament, cada any seguim detectant casos de destrucció de nius, en alguns ocasions aprofitant reformes de façana, i en altres simplement s’han tomat sense cap excusa. Cal tenir clar que aquests fets encara que es realitzin quan els nius estan desocupats, són igualment il·legals. Evidentment és encara més greu si la destrucció dels nius es realitza durant l’època en que els cabots s’estan reproduint, ja que això implica la mort d’exemplars.

Des del GOB ens hem adreçat als ajuntaments dels nuclis urbans que mantenen colònies, així com al Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, remetent-los un dossier informatiu sobre l’espècie, la seva biologia, estat de conservació i problemàtica, per tal que ho tenguin en compte als projectes de reforma d’immobles on hi hagi nius d’aquesta espècie. El dossier es pot descarregar aquí. També s'ha remès un cartell informatiu a centres escolars i biblioteques de Mallorca.

D’altra banda, impulsam també enguany el recompte de colònies de cabot, prioritzant aquells pobles dels que encara no tenim informació (aquí tenim els resultats de l’any passat). Les persones interessades en participar, fent el cens al seu poble, es poden adreçar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

GOB