Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 1080

La Conselleria de Mobilitat i el dia de la marmota 
Imatge d'arxiu


L’1 de desembre de l’any 2019, fa 28 mesos, el conseller de Mobilitat i Habitatge, senyor Marc Pons,  i el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, senyor Jaume Mateu, es reuniren amb els batles de la comarca de Llevant i amb un representant de la Plataforma per anunciar:

  1. Que el projecte del tren Manacor-Artà era prioritari pel Govern.
  2. Que calia fer una revisió del projecte inicial perquè havien passat deu anys des de la seva redacció.
  3. Que s’havia de contemplar la possibilitat que el tren passàs per Cala Millor per la importància turística de la zona.
  4. Que es mantindrien reunions amb el govern d’Espanya i amb Europa per mirar d’aconseguir fons per dur endavant aquest projecte.
  5. Que es farien reunions periòdiques per anar informant del desenvolupament del projecte i consensuar les decisions que s’haguéssin de prendre.

Ahir, com si es tractàs de reviure la pel·lícula El dia de la marmota, dirigida l’any  1993 per Harold Ramis, on el protagonista es veu immers en un cicle temporal que fa que un dia determinat es repetesqui una i altra vegada, el conseller, senyor Josep Marí, convocà, juntament amb el  director general, senyor Jaume Mateu, els batles de la comarca de Llevant i anuncià que:

  1. El Govern no ha renunciat al tren de Llevant.
  2. Que s’ha de contractar un estudi, tot i que ja hi havia estudis tècnics previs.
  3. Que és important saber si el tren pot arribar a la costa, a la zona de Cala Millor.
  4. Que també es redactaran dos estudis més: la línia de Migjorn (Palma-Campos) i la línia Sa Pobla- Alcúdia.
  5. Que hi ha un milió d’euros per a licitació d’aquests projectes.
  6. Que el termini de redacció dels mateixos serà d’entre quatre i sis mesos.

Des de l’any 1998 la Plataforma pel Tren de Llevant reivindica que el tren arribi a Cala Rajada i sembla que no anava desencaminada quan, ahir mateix, l’Assemblea Ciutadana per al Clima, entre les 172 recomanacions presentades al Govern de l’Estat, planteja, a l’objectiu 17è  “Impulsar, optimitzar, reestructurar i millorar la mobilitat sostenible amb infraestructures de transport públic eficient i no contaminant”.

L’any 2003 es va fer realitat l’arribada del tren a Manacor. L’any 2010 s’iniciaren les obres per dur a terme aquesta infraestructura que varen ser suspeses pel PP que guanyà les eleccions de l’any 2011 .

Des de llavors ençà tots els partits que conformen l’actual govern i els que formaren part del govern sorgit de les eleccions de l’any 2015, han donat suport, verbal i escrit, a les reivindicacions plantejades per la Plataforma i tots els batles de la comarca, s’han pronunciat en repetides ocasions sobre la necessitat de dur endavant el Tren de Llevant.

El Pla Director Sectorial de l’any 2006, el Pla de Mobilitat de l’any 2019 i els Acords de Bellver d’aquest mateix any contemplen aquesta infraestructura.

24 anys després, el  plantejament que fa el govern, a un any de les eleccions, sembla una burla a totes les persones que han lluitat per un transport  digne i sostenible, això sí, una burla ornada amb dos projectes més, a veure si així la conselleria aconsegueix emmascarar la seva manca d’operativitat i de capacitat de negociació amb el govern d’Espanya i el nul interès del Govern per fer realitat aquesta reivindicació històrica.

 

Plataforma pel Tren de Llevant  7.6.2022