"... aquesta reunió suposa el principi d’un camí que inicien de forma conjunta plataforma i ajuntaments amb caràcter d’urgència, essent conscients que el temps corre en contra. Aquesta rellevant iniciativa ajudarà a donar més força i visibilitat a les reivindicacions de la Comarca de Llevant..."




TOTS A L’UNA PER SALVAR EL TEIXIT ECONÒMIC DE LA COMARCA DE LLEVANT DE MALLORCA 

El dimecres 27 de gener es va celebrar la 1ª Reunió Empresarial de Llevant convocada per la Plataforma de Llevant (en representació de les associacions empresarials de tots els Municipis de la Comarca de Llevant), on varen concòrrer els representants d’aquestes associacions i els representants dels Ajuntaments d’Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera. 

Assistents per municipi: 

Artà 
Manolo Galán – Batle d’Artà 
Manolo Rocha – Regidor d’Hisenda 
Maria Antonia Sureda - Regidora de Promoció Econòmica 
Alicia Cantó- Presidenta d’Artà Empresarial 
Maria Gil- Gerent d’Artà Empresarial 
Marissa Anglarill - Vocal de Comunicació i Sanitat d’Artà Empresarial 

Capdepera: 
Rafael Fernández Mayol – Batle de Capdepera 
Joan Ferrer – President de l’Assoc. Hotelera de Capdepera (en representació també de l’Assoc. de Bars de Nit i Discoteques de Cala Ratjada y de l’Assoc. Empresarial Gabellina) 

Manacor: 
Miquel Oliver – Batle de Manacor 
Maria Antonia Truyols Martí- Delegada de Turisme Comerç i Hisenda 
Mateu Català – President de PIMEM Manacor 
Susana de Juan- President de l’Assoc. Hotelera de S’Illot i Cala Moreia (en representació també de l’Assoc.Hotelera de Calas de Mallorca) 
Moisés Egido - President de l’Assoc. Comerciants de Ses Avingudes de Manacor Biel Padilla -President de l’Assoc. de Bars de Manacor 
Joana Frau Ginard – Presidenta de l’Assoc. de Comerços de Na Camela 

Sant Llorenç des Cardassar 
Mateu Puigròs - Batle de Sant Llorenç des Cardassar 
Nicolau Bordau - Regidor de Turisme de Sant Llorenç des Cardassar 
Catina Rosselló - Delegada de Comerç de Sant Llorenç des Cardassar
Jose Marcial Rodriguez Díaz - President Executiu Ashotel Cala Millor i Sa Coma i Conseller en el Consorci de Turisme Son Servera i Sant Llorenç 

Son Servera 
Natalia Troya Isern – Batlessa de Son Servera 
Marga Vives - Regidora de Turisme Son Servera 
Tomeu Pascual – President de l’Assoc. Empresarial de Cala Millor i Sa Coma 

Fou convocada per la Plataforma de Llevant amb la intenció de donar a conèixer als Ajuntaments de la comarca del Llevant mallorquí, l’incert i desolador panorama que es dibuixa davant de les nostres empreses per aquest any 2021. 

Són molts els factors d’incertesa que conformen aquest panorama. Entre d’altres, l’evolució de l’esperat procés de vacunació, la situació que tindran els nostres mercats emissors des del punt de vista sanitari i econòmic, el tractament diferencial i la importància que els nostres competidors han donat al turisme, la delicada situació dels turoperadors, el descens i retard a l’hora de reservar, la connectivitat àrea amb previsions del 50% d’activitat, els protocols, els tests, o les possibles restriccions dels viatges no essencials i, particularment en la nostra zona, la doble insularitat (a 1 hora de l’aeroport) i la situació del nostre litoral, encara pendent d’ajuts i reparació. 

Tot això fa que, des de la Plataforma AAEE Llevant Mallorca, entenguem que ens hem de preparar per a travessar un 2021 on no existirà un NIVELL D’ACTIVITAT que es pugui anomenar TEMPORADA. 

En per això que durant la reunió es va remarcar la imperiosa necessitat de comptar amb el recolzament i cooperació dels ajuntaments al sector econòmic dels 5 municipis, per a poder posar en marxa immediatament un full de ruta orientat a que el major nombre d’autònoms, petites, mitjanes i grans empreses de tots els sectors del teixit econòmic del Llevant mallorquí, puguin arribar a març de 2022 amb la solvència necessària, “vives” i en les mateixes mans. 

Un full de ruta estructurat de la següent manera: 

  • Creació de Meses de Treball en cada municipi amb representació de les corresponents associacions empresarials i representants de cada ajuntament per a avaluar l’impacte econòmic que pels ajuntaments significa donar cobertura a la necessitat d’auxili d’autònoms, empreses i ciutadans. 
  • Es considera imprescindible fer un càlcul exacte del que poden suposar els ajuts directes i les possibles rebaixes i moratòries fiscals que cada ajuntament ha de proporcionar a les empreses, juntament amb l’increment de les aportacions d’ajuts socials que la CAIGUDA DE L’ACTIVITAT provoca entre la ciutadania. Els pressupostos aprovats pel 2021 hauran de ser revisats i adaptats a la crua realitat en la qual ens veiem immersos. 
  • Finalment, i com a resultat previst d’aquest treball d’anàlisis i mesura de l’impacte en els comptes, cal concretar actuacions a través d’un PLA ECONÒMIC-FINANCER-JURÍDIC que contempli:

* Des del punt de vista econòmic financer, reordenació de partides pressupostàries i sol·licitud de recolzament financer a les administracions supramunicipals (Insular, Autonòmic i Estatal), i per descomptat, reclamació d’una part dels Fons Europeus gestionats des de l’Estat. 

*  Des del punt de vista jurídic, instar des dels Plens dels Ajuntaments a que el Parlament Balear i Estatal impulsin (per exemple via decret) les modificacions legislatives que garanteixin als ajuntaments la flexibilitat necessària per a aplicar les mesures financeres acordades. 

  • El 15 de febrer és la data establerta per a concloure aquest treball d’anàlisi, mesura i concreció del pla econòmic-financer-jurídic i les corresponents accions de reivindicació. En la mateixa data s’acorda celebrar una nova reunió amb tots els representants dels 5 municipis. 

Tots els representants de les 5 administracions locals presents, en les seves diferents intervencions, varen expressar la seva voluntat i predisposició a cooperar, col·laborar i acompanyar els representants del teixit empresarial de Llevant davant la resta d’administracions supramunicipals, posant a disposició els plens municipals per a aprovar mocions que donin força i consistència a les reivindicacions del Llevant de Mallorca. 

Igualment varen expressar a les diferents associacions presents la seva enhorabona i felicitació per la iniciativa i varen instar a que aquesta unió del teixit econòmic i la administració pública del Llevant Mallorquí perduri en el temps, no només pensant en aquest horitzó de març 2022, sinó també per a dur a terme totes les accions que requereix la imprescindible reconstrucció econòmica i reorientació de tots els destins turístics que el conformen, i que ja compta amb el precedent d’èxit de la creació l’any 2018 de la marca internacional EAST MALLORCA, amb projectes com el GR-EST MALLORCA, la EAST MALLORCA CUP o el GOLF EAST MALLORCA. 

També es va fer especial menció al procés de vacunació. Tots els presents varen expressar la necessitat de recolzar les institucions balears en la reclamació davant el Govern d’Espanya de l’augment del percentatge assignat a Balears, tenint en compte que, segons les dades actualitzades pel Ministeri de Sanitat i Consum 32 dies després de l’inici de la campanya, tan sols el 1,72% de les dosis rebudes per l’estat espanyol han arribat a la nostres illes. Si aquest percentatge no incrementa, la vacuna no suposarà un alleujament en la travessa del desert que esperen les Balears aquest 2021. 

En resum, aquesta reunió suposa el principi d’un camí que inicien de forma conjunta plataforma i ajuntaments amb caràcter d’urgència, essent conscients que el temps corre en contra. Aquesta rellevant iniciativa ajudarà a donar més força i visibilitat a les reivindicacions de la Comarca de Llevant, les quals seran presentades, en primera instància, davant les institucions governamentals de les Illes Balears, alhora que es donaran a conèixer a nivell Estatal i Europeu. 


Llevant Mallorca, 29/01/2021