Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 1335

En el marc de la iniciativa europea del Dia Internacional de la Neteja de Costes


Som a la setmana de la mobilitat i medi ambient i les administracions fan propostes per tal d'emplenar d'actes simbòlics aquestes dates.

En aquest marc, el Govern ha iniciat la campanya #EndutenUnPlàstic, en el marc de la iniciativa anual de neteja de platges #EUBeachCleanup, que impulsa anualment la Unió Europea amb motiu del Dia Internacional de la Neteja de Costes, amb un conjunt d’actuacions destinades a la conscienciació i el foment de la neteja de les nostres costes.

Enguany, i com a conseqüència del context de distanciament social en què ens trobam per raons sanitàries, s’apel·la més que mai a la corresponsabilitat individual en la neteja de les nostres costes. El que es pretén és que les accions col·lectives de neteja de les nostres costes siguin substituïdes per la recollida individual, creant l’hàbit de netejar els nostres ecosistemes cada vegada que ens hi adintram.

En aquest context, les conselleries d’Hisenda i Relacions Exteriors, i de Medi Ambient i Territori, han fet difusió a les seves xarxes d’un vídeo on es fa una crida a la corresponsabilitat individual en la neteja de les zones costaneres i es convida a la ciutadania a endur-se’n un plàstic cada vegada que vagi a la platja. A l’audiovisual es recorda també que la Llei de Residus té entre els seus objectius combatre la proliferació de plàstics al medi ambient.

A nivell europeu, enguany en vol destacar que “l’oceà comença amb tu” i es convida la ciutadania a assumir el repte de reduir el seu propi impacte sobre l’entorn, mitjançant un menor consum d’aigua, la compra de productes amb poc o gens d’envàs, l’impuls al reciclatge, etc. i fer així una “neteja de platges des de casa”.

Cal recordar que, cada any, vuit milions de tones de plàstic acaben als oceans i, segons la Fundació Ellen MacArthur, l'any 2050 hi haurà més plàstic que peixos al mar. Per ajudar a combatre aquesta situació i ajudar a visibilitzar aquest problema, la Comissió Europea va posar en marxa des de fa uns anys la campanya #EUBeachCleanUp, a través de la qual s'organitzaven batudes per recollir les escombraries marines presents en platges de tot el món.