Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2229
 “Les obres que s'estan fent ara mateix en el Passeig Marítim de cap manera són d'emergència i s'han d'aturar immediatament. Recordem que se van adjudicar a dit i sense concurs públic”.




 
Arran de la denúncia presentada pel GOB davant Demarcació de Costes en la qual es manifesta que l'Ajuntament de Capdepera està actuant en frau de llei per fer passar com a d'emergència obres en el Passeig Marítim que en realitat no ho són, des de Més per Capdepera hem de fer les següents puntualitzacions.

 En primer lloc cal recordar que aquestes obres no tenen res a veure amb la famosa reforma que tanta coa ha duit i que en principi ha de començar el mes d'octubre. Les que es fan ara haurien de ser per arreglar exclusivamet aquelles zones danyades pel temporal Glòria i que suposin un greu perill pe a les persones. En el passat mes de març Costes va autoritzar l'Ajuntament a fer obres d'emergència en els passejos de Cala Gat i Marítim a causa dels mals provocats per aquest temporal, tot i que a l'autorització no s'especifica quines són les obres a realitzar.

Les obres d'emergència, com bé diu l'article 120 de la Llei de Contractes del Sector Públic, són aquelles que es poden realitzar prescindint totalment dels processos de contractació i dels requisits formals, però només en cas d'aconteixements catastròfics que suposin greu perill o que afectin a la defensa nacional. Unes obres per emergència, per tant, es poden donar a dit i sense concurs públic. L'equip de govern de Capdepera va adjudicar directament les obres del Passeig de Cala Gat a Coexa i les del Passeig Marítim a Daimo Construïm.

Inicialment els mals més visibles en el Passeig Marítim eren a la zona de davant el Porto Cala, on un mur va cedir i efectivament podia ser perillós per a les persones. Més endavant, no obstant, també es va començar a actuar a la zona de na Ferradura, un lloc que aparentment no havia patit mals a conseqüència de Glòria, de manera que el pressupost va passar a superar el milió i mig d'euros. En tot cas la quantitat pressupostada no consta en els cartells informatius que ha col·locat l'Ajuntament. En una comissió informativa els tècnics municipals varen explicar als representants polítics que en una revisió s'havia observat que el temporal havia acabat d'erosionar i desestabilitzar el mur i la zona més elevada, motiu pel qual podia ser un perill per a la seguretat dels vianants. Des de Més per Capdepera es varen acceptar les explicacions malgrat les obres han deformat per complet la zona de na Ferradura, un lloc únic de la nostra costa.

Ara mateix, però, les obres segueixen més enllà de na Ferradura i ja han sobrepassat el parc infantil. S'està tirant abaix el mur i es substitueix per un altre. En una zona concreta, davant el parc, el mur dona directament a la mar i es pot entendre el seu reforçament, però més enllà hi ha un ample tram de costa rocosa o de marès entre el passeig i la mar. En aquest tram simplement s'està canviant el mur perquè estèticament sigui igual a la resta, però en cap cas existeix un greu perill per a les persones. A més s'està picant el marès de vorera de la mar i s'està desfigurant completament un lloc estimat per la gent del municipi.

Segons sembla es vol seguir substituint el mur fins a la platja de Son Moll sense cap motiu d'emergència que ho justifiqui. Per tant les obres s'han d'aturar d'immediat i si l'Ajuntament vol fer el mur nou ho ha de fer mitjançant una contractació pública normal a la qual hi puguin accedir totes les empreses per igual, a més de que permetria obrir un període d'exposició pública pe saber què s'hi vol fer.   

Davant aquesta situació, que ens sembla molt greu, Més per Capdepera demana que s'aturin d'immediat les obres i es convoqui una nova comissió informativa per tractar la qüestió.

 


Més per Capdepera