És impresentable que a un municipi com Capdepera els ciutadans expressin el seu temor a criticar públicament l'equip de govern













Ahir diumenge una veïnada de Capdepera va denunciar públicament a les xarxes socials les amenaces proferides cap al seu marit pel regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament. A la conversa, que s'ha fet pública, el regidor amenaça aquesta persona d'enviar-li zeladors del Consistori a una finca de la seva propietat com a resposta a les opinions públiques de la seva esposa criticant la gestió dels serveis municipals. La conversa dista molt de ser amigable o treta de context.

Més per Capdepera, com no podia ser d'una altra manera, respecta la intenció de les persones afectades de donar per tancat aquest assumpte i evitar més exposició pública. Dit això, entenem que el regidor implicat hauria de presentar la renúncia al càrrec, o bé el Batle exigir-li, sense més dilacions. Ens trobam davant uns fets molt greus on un servidor públic amenaça un veí com a resposta a les seves opinions i crítiques legítimes.

Aquesta actuació del regidor, més enllà que pugui ser constitutiva d'algun tipus d'infracció legal, és un atac directe als fonaments democràtics més bàsics i un intent d'acoquinar els ciutadans als quals ha de servir. Malauradament, a Més per Capdepera ens havien arribat informacions en els darrers anys de casos en què des de l'Ajuntament s'han intentat controlar les opinions crítiques cap a la seva gestió, si no amb amenaces com aquestes sí amb comentaris amb sorna o amb “indirectes”. I això és igual de greu: un municipi on molts de ciutadans expressen el seu temor a fer una crítica pública per por a ser cridats a l'ordre per algun representant del govern o pel que pugui passar. 

Els servidors públics tenen el deure de ser respectuosos amb les crítiques dels ciutadans i han de promocionar la seva participació en els assumptes públics, però en cap cas poden utilitzar intimidacions i amenaces per evitar-les.

Més per Capdepera, un cop més, es posa a disposició dels ciutadans per canalitzar les seves queixes i crítiques, tant si tenen por a fer-ho en públic com si no.