Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 2833

Camí d'Es Coll de Marina, alguna explicació?








Aquest diumenge, 15 de gener, passejant per aquest meravellós indret del nostre poble (som uns afortunats) des de Cala Agulla a Cala Mesquida, ens vàrem trobar amb una novetat en principi agradable: als dos costats del camí, més o manco a vint metres de cada vorera, havien desbrossat el sotabosc i quedaven els pins i algunes plantes de mates, ullastres i, per suposat, de garballons. La diferència entre la part neta i el rest era considerable. En principi aquesta feina estava previnguda amb un cartell en castellà, però no informava més de què es tractava.



Lògicament arribava a la ment la necessitat de una espècie de tallafoc per evitar la propagació dels incendis, de mal record a aquest estiu, però això no pareixia l’objectiu d’aquella neteja del bosc perquè n’hi havia pins i l’altra vegetació esmentada i els tallafocs han de ser espais totalment buits de tota vegetació.



La interpretació es presentava encara més difícil quan comprovàrem que alguns pins havien estat tallades recentment i no molt a prop dels altres pins que es mantenien ben sans. La soca que quedava a ras de terra no pareixia afectada per alguna malaltia. Segons caminaven cap al coll de marina els restos de pins tallats eren més evidents i freqüents sense cap símptoma de malaltia o d’acaramullament. I, sense molta precisió, vàrem comptar, al manco una cinquantena, algunes soques dels quals encara no havien estat retirades.



Es tractava d’una desbrossada important i desitjable per a tots els nostres boscos, però limitada a una franja ampla, a cada costat del camí, respectant els arbustos més emblemàtics, però tallant sense sentit lògic uns pins en perfecte estat i deixant altres dispersos per la franja. En aquestes érem quan trobàrem una màquina desbrossadora de l’IBANAT. Algú podria donar-nos alguna explicació convincent sobre aquest tipus tan desconcertant de tala? El nostre Ajuntament, que estarà assabentat, la té?



Luis Cerrada