Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 2449

 Biel Barceló, secretari general del PSM_EN, escriu als militants i simpatitzants




" És evident que no hem aconseguit l’objectiu: no hem pogut rompre el bipartidisme..."






Benvolguts companys i companyes:

El PSM-EN ha afrontat aquestes eleccions generals amb una gran il.lusió per aconseguir la fita històrica que hauria suposat que per primera vegada un diputat nacionalista hagués arribat al Congrés dels Diputats.
 
És evident que no hem aconseguit l’objectiu: no hem pogut rompre el bipartidisme, i per tant no podem estar satisfets. No hem sabut canviar  d'orientació estatal amb què la majoria dels votants de les Illes Balears es comporten tradicionalment en aquestes eleccions.
 
Així i tot, el resultat ha estat molt bo: amb la coalició PSMIniciativaVerds-Entesa hem assolit un 7,16 per cent dels vots a tot el país (31.378 vots), quasi un 8 per cent a Mallorca (27.886 sufragis).
 
Aquests resultats ens consoliden com a tercera força de les Illes Balears i com a primera formació d'àmbit exclusivament balear. Demostren que la nostra coalició ha consolidat més vot autonòmic que mai, ha sortit enfortida d'aquestes eleccions i té molt recorregut per davant.
 
Així mateix, cal tenir en compte que, amb els resultats que hem obtingut, a les circumscripcions de Barcelona o València, per exemple, la nostra coalició hauria aconseguit representació al Congrés, ja que formacions com ara Compromís o ERC han obtingut diputats amb un percentatge de vot de prop del 6 per cent, inferior al nostre.
 
Respecte a la victòria del PP, cal tenir present que pot portar a retallades socials importants. A Balears, el governs de José Ramón Bauzá, Maria Salom i Mateu Isern veuran legitimades les seves polítiques antisocials. I en l'àmbit estatal, la victòria del PP de Rajoy per majoria absoluta fa augurar temps durs.
 
Però cal apuntar que el gran guanyador d'aquestes eleccions no ha estat el PP, sinó l'abstenció: una abstenció que demostra la desesperança de la ciutadania i la seva falta de perspectives. El PP ha de ser conscient que, a pesar d'haver aconseguit una majoria absoluta inqüestionable, realment ha aconseguit el suport d'un de cada quatre votants. Per tant, haurien de tenir en compte que no tenen l'aval de la majoria social per fer retallades en les polítiques socials o per desmantellar certs serveis públics. És per això que ens mantindrem vigilants davant d'una possible involució en aquests
drets, que han costat tant aconseguir.
 
És preocupant com ha quedat el mapa polític del conjunt de l’Estat espanyol després de les eleccions de diumenge: tenyit de color blau gairebé en la seva totalitat. Però també hem vist com Catalunya i el País Basc han romput clarament el bipartidisme, i com el nacionalisme valencià ha obtingut representació a Madrid per primera vegada des dels temps de la República, a través dels companys de Compromís que esmentava abans.
 
Hem de destacar també, com un altre element positiu, l'increment de la pluralitat del Congrés dels Diputats, on han irromput moltes més opcions d’esquerres, nacionalistes i sobiranistes.
 
D'altra banda, aquests dies hem sentit com alguns afirmen que si des del PSM-EN haguéssim decidit fer un altre tipus de coalició hauríem sumat més. Respecte a això hem de dir que ja tenim experiències anteriors de coalicions amb altres partits, i que no sempre han estat positives. D'aquestes experiències hem pogut comprovar que els projectes diferents no sempre sumen, ja que en política dos més dos no sempre són quatre.
 
Finalment, vull dir-vos que en aquestes eleccions, a pesar d’haver actuat amb una gran austeritat, hem fet una gran campanya. I això només ha estat possible gràcies a la extraordinària feina dels voluntaris i voluntàries. Vull agrair l'esforç de tots aquells i aquelles que han dedicat hores a la campanya de manera totalment desinteressada. Moltes gràcies a tots. I, especialment, vull destacar també la feina feta pel nostre candidat, Miquel Ensenyat.
A partir d’aquí, la nostra feina és fer front a les retallades socials del PP, estar al costat dels moviments cívics, i des de les institucions i des del carrer continuar treballant pel país i per fer créixer el nostre projecte.

Gabriel Barceló
Secretari general del PSM-Entesa Nacionalista