"He de reconèixer que el senyor Morey no estigué a l'alçada de les circumstàncies..."

                    Image

He repassat el pregó que don Pedro Morey Melis, pronuncia el passat día 6 de l'actual mes de juliol a l'església de Cala Ratjada.  Primerament vull destacar lo positiu i gratificant i gratificant que va ser recordar antigues vivències viscudes al terme de la infantessa. Tingué molts de records dignes de mencionar i que a tots el cala-ratjaders amb nostàlgia ens varen menar a un temps passat. Però el senyor Morey va ometre alguns personatges que a la llarga formaren part de la nostra història, del "llogaret" que va començar a ser la Cala Ratjada que avui tots coneixem.  

Per començar va ometre:
1r) El primer mestre d'aixa que hi hagué a la platja, com fou l'amo en Toni Nadal Flaquer, qui muntà unes drassanes a "Na Ferradura", que funcionaven amb gas pobre, on construïa els vaixells per ordre de l'amo en Toni de s'Heretat (el "Capdepera", el "Victòria" i el "Vaquer"), i que el tio Toni Nadal fou qui va ensenyar l'amo en Miquel Rosselló, mes conegut per "Es Pollencí". Aquest posà en quilla, juntament amb en Biel "Galió" i l'amo en Mateu Recó, el pesquer "Cala Ratjada" i llaüts com l’”Alzina", per als “Putxos”, el "Sant Joan", per a l'amo en Jaume "Pere Andreu", el qual també va ometre.
2n) Tampoc tingué un record per a qui fou el primer patró d'arrossegament del port de Cala Ratjada, en Tomeu Nadal Moll, per mes senyes el meu pare, patró d'aquell "bou" anomenat "Àguila", que instaurà la processsó marítima de la Mare de Déu del Carme, amb les petites embarcacions arrossegades per una "malleta", pròpia de l’art d’arressegament.
3r) El senyor Morey va ometre igualment aquell succeït del dia 6 d'abril de l'any 1959, en dilluns, quant el “bou" "Francisco" va naufragar i la tripulació fou salvada pel patró del "bou" "Capdepera", don Pedro Fuster Massanet. A tot això ho passà per alt.
4º)No se'n recordà de don Joan Femenies Nebot. I si esmentà  dona Maria Esteva de "Can Celler", també hi cabia el Vicari Femenies. De tot això que forma part de la nostra història, res de res.
5º) A don Bartomeu Gomila Vallespir, tampoc el cità, tal vegada per diferències hagudes amb aquesta autoritat eclesiàstica. 
 

Però no vull ser un  pesat. He de reconèixer que el senyor Morey no estigué a l'alçada de les circumstàncies, i hi dic com a ciutadà de Cala Ratjada i descendent d'una d'aquelles famílies, concretament de la de don Andreu Nadal Soler, que poblaren aquest lloc.

Tot foren alabances per al primer mestre d'Orientació Marítima i Pesquera, don Vicenç Nadal Bosch, però abans d'aquest mestre, el Vicari Femenies ja practicava l’ensenyança als joves de Cala Ratjada, com també ho va fer el Mestre don Toni Massot, que també va ometre.

Com deia abans, no vull ser un pesat, però per a redactar un pregó  com ha d’esser, no estaria de més informar-se per informar d'un acte que fa referència a la nostra localitat de Cala Ratjada.
 

Nicolás Nadal Ferrer
DNI 41.353.144 H