Imprimeix
Categoria: Portalet
Vist: 2822


  ITB


   Temps d’impasse. Més de març. Això sí, alegrat pel Premi Cap Vermell i per la presentació del darrer disc de Suso Reixach. Els voltants de l’hotel Son Moll continuen tancats al trànsit, i els hotelers esperen l'efecte ITB, l'efecte Berlin, i amb els hotelers tots els treballadors de l’hoteleria i els petits empresaris i els treballadors de l’oferta complementària. La ITB com a darrer refugi.
   Salvarem la temporada? No la salvarem?
  Hi ha dos factors preocupants. Un, la crisi que no atura. És cert que per a un treballador del centre d’Europa, resulta primordial fer una escapada al sol mediterrani, i que difícilment hi renuncia, per poc que pugui, però si no n’hi ha, no n’hi ha... L’altre factor és la competència, les ofertes gairebé impossibles d’igualar de destinacions com Turquia. A més, en moments difícils, els mercats madurs pateixen més que els emergents.
   A favor tenim que les nostres Illes són una destinació refugi, a prop. Si no es té la possibilitat econòmica de fer una escapada més llarga, les Balears són l’alternativa que sempre es té a mà.
   Els mercats emissors, Alemanya al capdavant, exigeixen, com no?, abaixar preus i més tot inclòs. Es parla d’un descens de les reserves d’entre l’11 i el 15%. Els vols es redueixen al voltant del 6-8%, tot i que es podrien reactivar si la demanda augmentàs. Hi ha un grapat de milions d’alemanys que encara no s’ha decidit. Esperen tranquil·lament, perquè saben que, encara que sigui a darrera hora, no els mancaran destinacions que els obriran els braços.
   Tothom ja admet la reculada, el mateix president Antich la dóna per feta. Però nosaltres no tenim alternativa. No tenim res més. De manera que ha arribat l’hora de la imaginació, del tracte exquisit als nostres visitants –encara que això a vegades no és senzill–, d’estrènyer-se la corretja, de continuar potenciant les alternatives de turisme cultural i ecològic.
   Les coses no estan bé, però estan millor que no es temia fa un mes. Els majoristes confien que les vendes milloraran, especialment si les ofertes són atractives. Estam en temps de sacrificis, i això ens ateny a tots.
   Ja vendran temps millor. O això esperam.