Imprimeix
Categoria: Portalet
Vist: 2743

Capdepera i Cala Rajada hem estat, aquests dies, trista actualitat, amb motiu de la tragèdia de l’hotel Son Moll. Tots els mitjans de comunicació ens tan tret de portada, i la mateixa pàgina de “Cap Vermell” ha batut de llarg tots els seus rècords de visites. I és que quatre morts són un balanç massa feixuc, massa greu, massa inacceptable, i ara la justícia ja està treballant per a esbrinar-ne responsabilitats, que és el que cal. 

Però es podria haver fet alguna cosa abans, per a evitar l’accident? 




 

       Un cop passada la tragèdia, sempre un cop passada, surten salvadors de per tot, es verbalitzen indignacions incommensurables, i hom es revesteix de jutge implacable. Tothom hi diu la seva. Però anem a pams. Hi ha sindicats que ara exigeixen rsponsabilitats, però cal recordar que ells mateixos tenen alliberats, enllaços, afiliats arreu, potser inclús entre els treballadors de les obres de l’hotel Son Moll.  I aquests sindicats, no coneixien les condicions en què es treballava? Havien denunciat res? Ara exigeixen responsabilitats polítiques. Ara? D’altra banda, hi ha polítics que s’esquincen les vestidures. Oh, Déu!  Des de “Cap Vermell” reptam a TOTS els ajuntaments de l’illa que demostrin que en el seu municipi no s’està executant CAP obra sense llicència d’obres. És més, aquí va una pregunta: quantes obres han tirat endavant, en els últims anys, sense permís d’obres o inclús després de precintades? 
   No es tracta de justificar res ni ningú, però abans de parlar convendria que cadascú s’aturàs a pensar què diu. Ara és el torn de la justícia, per a acotar responsabilitats d’uns i d’altres. Sempre hem demanat que es compleixi la legalitat i que s’apliqui un control efectiu de l’urbanisme i ara no podem sinó insistir-hi. Hi ha uns procediemnts i uns protocols que s’han de seguir fidelment, les dreceres no aporten res de bó.
  El que volem dir és que no s’ha de desviar l’atenció ni s’han d’aixecar cortines de fum. Si s'han estat executant unes obres sense llicència; si les  mesures de seguretat s'han complert com pertoca o no; si els controls urbanístics i administratius  han funcionat correctament o no; si s'ha fet feina a la correguda o si ha estat un desgraciat i lamentable accident imprevisible, és el jutge qui ho ha de determinar i delimitar les resposabilitats.  No de bades la policia judicial investiga i els principals responsables de l’obra ja han passat a declarar pels jutjats.
   Malgrat la ràbia i  el dolor, deixem que la justícia actuï.
   I, més encara, pensam que el responsable màxim és aquest maleït sistema, aquesta necessitat de córrer, de no aturar, d’haver d’aprofitar la temporada de dalt a baix perquè si no els comptes no surten i l’empresa i tots els seus treballadors se n’aniran a porgar fum. Això passa per haver d’encalçar la pastanaga que duim davant el nas perquè si no el sistema ens passarà per damunt, ens farà miques i ens menjarà.


Quatre morts.

Una tragèdia.

No té nom.