Medi Natural entrega els distintius EMAS (Gestió Ambiental Verificada) i Ecolabel a empreses i entitats de les Illes Balears pel seu compromís ambiental.

 

Aquests reconeixements, entregats pel Servei de Qualitat i Educació Ambiental, posen en valor les accions que contribueixen a una economia circular i més neta, així com l'assoliment d'un consum i una producció responsable.

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Qualitat i Educació Ambiental de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha lliurat avui migdia els distintius EMAS i Ecolabel a empreses i entitats de les Illes Balears pel seu compromís en favor de la protecció i conservació del medi ambient. La directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, que ha presidit l'acte, ha destacat que «la consecució i el manteniment d'aquests registres de qualitat ambiental i de les etiquetes ecològiques, regulats per normativa europea, remarquen l'esforç i el compromís de les empreses i entitats que hi aposten, ja sigui pel sistema de gestió ambiental EMAS com a mecanisme per a la millora contínua del seu comportament ambiental, o bé per l'etiqueta ecològica europea, Ecolabel, com a referència de sostenibilitat dels seus productes o serveis».

D'aquesta manera, l'objectiu principal és reconèixer les empreses que han renovat o s'han inscrit per primer cop en el Registre EMAS de les Illes Balears i les que han renovat o aconseguit l'etiqueta ecològica europea durant els anys 2022 i 2023.

Les entitats reconegudes amb el distintiu EMAS el 2022 i 2023 han estat les següents: l'Ajuntament de Capdepera (gestió de platges), l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany (gestió de platges), Cafeteria The Guinness House-Parc de la Mar, BQ Alcudia Sun Village Hotel, Platges de Capdepera SL, Puerto Portals, Viva Hotels & Resorts, Marina Port de Mallorca, Gráficas Planisi, Alcudiamar, Brillosa, Green Garden Aparthotel, PortBlue Club Pollentia Resort &Spa, La Quinta Menorca by PortBlue, Hotel Bonsol, Marina Palma Cuarentena, Varadero Ibiza, Club de Vela Port d'Andratx i Palma Pictures SL. Per altra banda, les que disposen de llicència Ecolabel per als serveis de neteja d'interiors són els departaments de serveis d'etiqueta ecològica de Mitie Facilites Services, EnEquip Serveis Integrals i Brillosa.

Actualment, en el registre EMAS de les Illes Balears hi figuren un total de 64 entitats (46 a les Illes i 18 a altres comunitats autònomes). Les tres activitats més representades corresponen a establiments turístics, al transport aeri de passatgers o activitats annexes i, en darrer lloc, a la gestió de ports esportius.

Cal recordar que les entitats amb sistemes de gestió ambiental amb certificat EMAS, i també les que disposen d'etiqueta ecològica europea, contribueixen activament a l'assoliment d'un consum i una producció responsables i al desenvolupament d'una economia circular. En aquest sentit, aposten per un instrument voluntari de la Unió Europea de millora del comportament ambiental i, per tant, disposen d'una política ambiental que està a l'abast del personal i del públic en general, com també ho està la declaració ambiental validada per una entitat verificadora independent. Així, fan un exercici de transparència que és reconegut per totes les parts interessades, incloses les administracions públiques.

Pel fa al distintiu Ecolabel, a les Illes Balears hi ha registrades 12 etiquetes ecològiques europees, que es corresponen a 106 productes o centres. Concretament, els serveis i productes de neteja concentren la major part de les etiquetes tramitades. Disposar de l'etiqueta ecològica europea certifica el compliment d'uns estàndards de qualitat ambiental normativitzats en l'àmbit europeu. A més, també permet contribuir als objectius d'una economia circular i neta i a un medi ambient més lliure de substàncies tòxiques.