Els resultats de les eleccions de maig del 2023, en clau local deixen a tres partits amb 5 regidors (PP, PSIB-PSOE i MÉS per Capdepera) i un altre amb 2 (El Pi), deixant fora la tradicional representació a Unides Podem-EU.

D’aquests resultats en podem extreure una sèrie de conclusions: cap dels tres partits amb 5 regidors poden obtenir una majoria suficient sense pactar amb algun dels altres. El Pi (abans El Grup) perd capacitat de decidir la balança cap a un costat o altre. Tots les partits que exerciren l’oposició han pujat, així el Partit Popular augmenta dos regidors i MÉS per Capdepera un, tot dos basant la seva campanya en la necessitat d’un canvi de rumb en la política municipal. El PSIB-PSOE, que deia aspirar a una majoria absoluta n’ha perdut tres i passa de 8 a 5 regidors. El Pi, fins ara al govern municipal, puja un regidor.

Així les coses, què pot passar? N’hem sentit de tot color, des de que el pacte PP-MËS ja esta fet o que és segur que MÉS i el  PSIB-PSOE ja tenien l'acord tancat, inclús abans de les eleccions!...  Atenent a les declaracions de les dues caps de llista del PP i MËS, sembla que estan predisposades a arribar a acords amb els altres partits,  no sabem amb qui, però no hi ha res fermat. O això ens sembla.


La siutació  ara per ara és que el Partit Popular està disposat a parlar amb tots els partits. Del PSIB- PSOE hem llegit, no tenim cap opinió directa sinó a través de la premsa, que no vol pactar amb el Partit Popular i que s’inclina per reedició del pacte del 2007, amb MÉS. Per la seva banda MÉS ha exposat clarament, mitjançant un comunicat, els seus límits per negociar: vol asseure’s a parlar amb tots els partits, inclús amb el PSIB-PSOE, però sense en Rafael Fernández. Aquesta aritmètica electoral ha fet que qualsevol pacte amb El Pi sigui irrellevant per formar una majoria suficient.


I si no hi ha pacte? Idò governaria el partit més votat, el Partit Popular. Això sí, en minoria.

Seguirem expectants, queden dies per endavant però tampoc és qüestió de badar. Un consell: no us fieu de tot el que us arribi d’aquí o d’allà, hi ha moltes opinions interessades que circulen en tots els sentits.