Els cinc candidats votant




La composició del consistori gabellí ha donar un gir, amb un triple empat entre el Partit Popular, PSIB-PSOE i Més. Tots tres aconsegueixen 5 regidors, essent el Partit Popular de Capdepera el més votat. D’altra banda El Pi aconsegueix dos regidors i Unides Podem- EU no obté cap regidor.

El repart de regidors atenent a la Llei d’Hondt  (https://infoelectoral.interior.gob.es/opencms/es/proceso-electoral/visitas-virtuales/metodo-dhont/) que és la s’empra a Espanya pel repartiment de regidors i escons parlamentaris ha estat els següent a Capdepera:

Partit Popular : 5 regidors/es, amb 1.181 vots (29,81 %)

PSIB-PSOE: 5 regidors/es, amb 1.109 vots ( 27,99 %)

Més per Capdepera: 5 regidors/es,  amb 1.011 vots ( 25,52 %)

El Pi: 2 regidors, amb 430 vots (10,85 %)

Unides Podem-EU: cap regidor/a, obté 168 vots ( 4,24 %)

La lectura ràpida dels resultats ens parla d’una pujada important dels partits de l’oposició de la legislatura 2019-2023, així el PP puja dos regidors i MÉS per Capdepera un. El Grup, que per aquestes eleccions s’integrà en El Pi, sota les sigles d’aquest darrer obté 2 regidors. Pel contrari el PSIB-PSOE, que governa en coalició amb Es Grup, ha baixat de 8 a 5 regidors.

Els electors han parlat ( i pensem que clarament) i ara cal que cada partit l’escolti i tregui les seves conclusions de cara a possibles pactes de govern per la propera legislatura.

Ara bé en clau municipal tots els resultats tenen els seus matisos. Més endavant esperem fer una anàlisi més exhaustiva d’aquests resultats i les incògnites que s’obren de cara a possibles pactes amb aquest triple empat de regidors i els dos d’El Pi ( que no basten per a arribar a cap majoria suficient amb un altre partit).



S’ha de dir que la jornada electoral va ser molt tranquil·la, sense incidents dignes de menció, llevat de les absències de vocals a l’hora de formar les taules. El recomptes de vots també se van dur a terme dins la normalitat, uns acabaren abans que altres. Com a anècdota curiosa entre els vots anul·lats no faltaren aquells amb missatges del tipus "no vot cap partit", vots romputs i a Capdepera un sobre contenia una fina llesca de "xoriç" embolicada en plàstic... 

Pel que fa a la participació ha estat semblant a la de les passades eleccions, dissortadament no arriben al 50%, concretament ha votat el 49,62  ( un 1% més),és a dir una molt baixa participació amb una abstenció que hauria de preocupar a tot els partits polítics. L’abstenció a Capdepera (50,37%) és superior a la mitjana de les Illes Balears ( 43,28 %).

La mateixa nit electoral entre l’eufòria d’uns i la decepció d’altres, els telèfons començaren a sonar...









 I per acabar donar les gràcies a tots els qui han permès que les eleccions es duguin a terme sense entrebancs: funcionaris, forces de seguretat, treballadors dels distints serveis municipals i molt especialment als presidents vocals i interventors i apoderats dels partits.