Després de 25 anys a la direcció de la Banda de Música, en Llucià Serra passà la presidència a Agustí Esteva. A la darrera assemblea se va decidir fer el canvi, que feia estona es preparava. Ara s’ha materialitzat, culminant un important canvi generacional en la direcció de l’entitat.

En Gustí ha viscut la Banda des de ben petit, amb les absències obligades per estudis i feina fora de l’illa, sempre s’ha mantingut en contacte, participant en la mesura de les seves possibilitats. Parlem amb ell i en Llucià Serra de la Banda i els seus músics. 



- Llucià, ja fa 25 anys que ets president?

- Si aproximadament, ara m’ho mirava i va ser a finals de setembre quan vam agafar la direcció de la Banda, recolzat per una nova Junta. Record que parlava amb Mateu Morey i Miquel Flaquer “Fareta” quan dúiem els al·lots a percussió i veiem que la Banda de Música estava en crisi. En el setembre havia hagut una reunió a l’Ajuntament (per cert jo no  hi havia anat, perquè en aquells moment estava un poc deslligat de la Banda) que va quedar rompuda,
amb manca d’acords i molta tensió. A uns dinars, concretament a Es Carregador, vam començar a plantejar-nos la possibilitat d’entrar a la Junta i agafar la presidència. Record en Josep Terrassa i Paco Galian animant-nos a presentar candidatura. Convidaren altres persones com na Berta i Fernando Liesegang i en Jeroni Alzina i començarem a estructurar-la.

En Ximo que era el director i sabien que es volia anar, però li vam comentar que volíem canviar algunes coses de la Banda i va estar d’acord en seguir.  Però al juliol va decidí marxar ja que tenia altres perspectives professionals.

Se donà la circumstància que Joan Martorell (director de la Banda de Porreres) donava classes a l’Escola de Música de Capdepera i li demanàrem si desinteressada podria dirigir la Banda una temporada i ho va fer durant poc temps (ell tenia altres projectes), i gràcies a ell contactàrem amb en Joan Ramon, un jove de devers vint-i-dos anys que era sots director de la banda de Porreres, i va acceptar la direcció de la nostra banda. A partir d’aquí començàrem a remuntar. La veritat és que la Banda estava molt en terra i just, just podia fer les quatre funcions de carrer, no hi havia músics suficients per preparar un concert, i ara és molt diferent.


- Gustí, com ha estat el canvi de presidència?

-  Això ja ve d’un parell d’anys enrere. En Llucià i els altres gestors trobaren que ja era hora de prendre el relleu. Per ventura fa 5  o 6 anys, en una de les assemblees decidiren que era convenient que entréssim a la junta, per preparar el relleu generacional. La idea era què fóssim participes i veure com funcionava l’associació i com es podia gestionar. Amb la pandèmia se va aturar tot un poc, també vam haver de fer front al canvi de director (En Miquel Gayà va tenir una oportunitat professional que no podia desaprofitar)... circumstàncies que han perllongat aquest relleu  fins arribar al punt actual. Jo he agafat la presidència convençut, he de dir que en Llucià no ha pressionat en el sentit de dir “ me’n vaig i ha d’entrar un altre”, al contrari sempre ha dit que quan me senti preparat i amb ànims podria fer el pas.


- Gustí tu sempre has estat un músic de la Banda, des de ben petit n’has format part...

- Sempre. Per ventura els anys quan estudiava a Palma per mor dels horaris moltes vegades no podia ser-hi, com ara passa a molts que estan estudiant. Per un problema de conciliació quedava un poc a l’aire... també he estat fent feina tres anys a Eivissa. Però sempre que podia jo intentava complir i sortir amb la Banda.



- Gustí tu has passat de ser un músic dient-ne "ras", a tenir certa implicació a ja Junta i ara de president. Com veus la Banda de Música de Capdepera?

- Pel que fa als músics, en Llucià ja ho ha comentat, tenim un cert problema (per dir-ho de qualque manera) de necessitar més implicació per part dels músics, i no és cap retret. A lo millor no són les ganes que puguin tenir sinó moltes circumstàncies personals que provoquen incompliment  i és un problema que sempre ha existit i no es pot lluitar contra això ja que tothom té les seves necessitats, interessos o curolles personals. La música és una curolla com altres que es pugui tenir i a més és molt exigent.


- Però veiem que se van incorporant joves de tant en tant...

- Si, però és complicat. És cert que entra gent jove, però a més de la música tenen altres inquietuds també fan futbol, o bàsquet, o teatre, o repassos... I això és un dels handicaps que tenim. La música necessita constància i ser a la banda a més necessita implicació. És molt fàcil (i parlo en general) venir a un parell d’assaigs i fer veure que ja has complit perquè ets molt bo i amb no res et basta... i si pot ser molt bo però si no fas els assaigs amb els altres el drector veu que conjunt no acaba de sonar. A la banda ens hem de complementar entre tots, si no hi som tots les peces no surten com ens agradaria .


Amb el canvi de director, s'inicià la renovació de Banda de Música de Capdepera

-  Quin concepte de banda tens tu?

- Pel que jo he vist aquests anys la banda ha anat evolucionant en molts d’aspectes i crec que s’han fet moltes coses abarcant una gamma molt ampla, des de passa-carrers els dia de festa (i això és una història, perquè per sortir a un passa-carrers no cal assajar cada divendres) a fer concerts com el de Cap d’any, de Sant Bartomeu o Santa Cecília que impliquen un treball més intens. I la banda no es vol limitar a ser una banda per sortir al carrer, que també ens agrada!

- (Llucià) Preparar un concert no és un treball de dos dies, du molta feina darrere dels músics i del director. Aquests darrers anys hem sortit més al carrer que no sortien abans i és molt interessant perquè la gent et pugui veure i senti la Banda com a seva, si a més pot animar a nins i nines a fer música o tocar un instrument determinat millor.  Moltes festes populars sense la música de la Banda són inconcebibles.

La gent que ve als concerts no és la mateixa que ens veu al carrer.

Primera actauació de la Banda amb en Gustí Esteva com a president. Pasqua 2023

- Llucià, com podria millorar aquesta incorporació de nous músics?

- Hi ha un punt molt important: l’Escola de Música. A l’Escola de Música hi ha la pedrera de músics i  aquí és on sempre tenim un poc de dèficit, ens agradaria que vinguessin més al·lots dels qui venen. No sabem que pot fallar però trobem a faltar més incorporacions, penseu que dels deu que entre al final es consoliden dos o tres, però és important que venguin.


- I Capdepera té fama se ser un poble molt “musical”...

- (Llucià) Una cosa  que no arribo a entendre  és la quantitat d’instruments que es guarden en un estoig en el poble, que no s’utilitzen... crec que omplirien la plaça. El podrien treure i tocar una mica! Si una part s’animés tindríem una banda de quaranta o cinquanta músics.

(Agustí): La cultura musical sempre ha existit i existirà,  i músics sempre n’hi haurà però ens falta incorporar-los.

(Llucià): La música necessita uns anys d’aprenentatge, quan tens unes condicions mínimes per tocar a la banda s’incorporen i després per unes circumstàncies personals molt variades ho deixen. Es veritat que molts no poden seguir, però crec que altres si ho podrien fer i treure l’instrument de l’estoig i tocar de tant en tant i venir a tocar a la Banda. Això me costa entendre-ho.

La Banda de Música al passa-carrers del Mercat Medieval

- El concert de Cap d’any tornarà?

- Quan es fa el concert és molt gratificant pels músics i pel públic, però no tothom veu el que hi ha darrere. Pensa que durant totes les festes de Nadal els músics han d’anar a fer assaigs i els músics no es poden agafar festa i anar de viatge perquè han de preparar el concert de Cap d’Any. I tenim un públic fidel que és d’agrair.


- A nivell institucional heu rebut suficient suport?

- (Llucià) Sempre hem tingut tot el suport del Consell i de l’Ajuntament. El Consell, mitjançant la Federació de Bandes, cada any aporta una ajuda econòmica organitzant festivals cada estiu, amb cicles de concerts, etc... I de l’Ajuntament mai hem tingut un no per resposta a tot el que hem demanat per la Banda bé econòmica o amb concerts. I tampoc vull deixar de mencionar la feina de sa Brigada municipal que durant tot l’any ens ajuda a traginar els instruments i muntar l’escenari a una banda o altra, una feina que no es veu i és molt d’agrair.

 

- Llucià, Agustí voleu afegir alguna cosa més?

- (Llucià) Jo per la meva part vull aprofitar per donar les gràcies a tothom que m’han recolzat tots aquests anys. A tots els músics actuals i als que ja no hi són, als  pares que quan hem hagut d’organitzat alguna cosa i han acudit a ajudar.. I vull insistir amb els músics, ells són l’essència, són la Banda. Sense ells no xerrarien de Banda i a ells se’ls ha de donar tota la importància que tenen, se’ls ha de mimar i motivar.

(Agustí) Jo vull agrair la feina dels que han hagut fins ara en la Banda, que l’han surat des del principi. Recordar que si qualcú vol tocar a la Banda té les portes obertes, tant als músics o gent interessada en aprendre a tocar un instrument, nosaltres els ajudarem i guiarem.

Gràcies Agustí. Gràcies Julià.


Nova Junta de la Banda de de Música de Capdepera

President:
Agustí Esteva
Vicepresident:
Joan Antoni Crespo
Secretària:
Maria Magdalena Dalmau
Tresorer:
Martí Sancho
Vocals:
Fernando Liesegang / Jeroni Alzina / Natália Dengra / Maria Muntaner / Yannick Wilken / Núria Blanes