Peque, Busi i Sol nasqueren en la primera posta que hi va haver a Eivissa l’any 2019.



El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha participat, aquest dijous, en l’amollada de tres tortugues marines (Caretta caretta) a Cala Agulla. Aquests exemplars van néixer en la primera posta que hi va haver a Eivissa l’any 2019 i fins ara havien estat recuperant-se a Palma Aquarium de diversos problemes de salut.



Mir ha explicat que «hem assumit un gran repte de conservació, conseqüència directa de l’emergència climàtica que patim, que gràcies a la tasca del personal tècnic de la Conselleria i dels centres col·laboradors ha estat un èxit». El conseller ha aprofitat la commemoració del Dia mundial de la tortuga marina per recordar que la nidificació de l’espècie serà cada vegada més freqüent: «Estam preparats per rebre-les, però necessitam la col·laboració de la societat per protegir-ne els nius i els ous, sobretot ara que comença l’època de nidificació».


Els tres exemplars amollats són femelles, i una d’elles anirà equipada amb un dispositiu GPS per poder-ne fer el seguiment. Així, na Peque fa 6 kg i 34,1 centímetres; na Busi pesa 5,6 kg i mesura 34,5 centímetres i na Sol 4,35 kg i 31,5 centímetres.





L’amollada s’ha fet amb la participació del CEIP s’Auba de Capdepera. Els alumnes de segon i cinquè de primària del CEIP S'Auba han participat en tallers mediambientals del COFIB i Palma Aquàrium a Cala Agulla on s'ha realitzat l'alliberament tortugues marines.


Cal recordar que ja ha començat l’època de nidificació d’aquesta espècie, per la qual cosa és important la col·laboració ciutadana per protegir-ne els exemplars i els possibles ous. Des del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) recorden que, si es detecta un rastre de tortuga o un exemplar, s’ha de cridar immediatament a l’112 per activar el protocol, no apropar-se a l’animal ni gravar-lo o utilitzar llums estridents al seu voltant.




A l'acte hi ha col·laborat el departament de Medi Ambient municipal i hi ha assistit l'equip de govern al complet.

Per conscienciar la ciutadania de la necessitat d’actuar de forma responsable si es troba amb un exemplar, el Consorci ha editat un vídeo amb les passes a seguir en veure una tortuga marina o el seu rastre. 

La tortuga marina és una espècie catalogada com a vulnerable. Històricament, ha nidificat a la Mediterrània oriental, però els darrers anys ha intensificat el nombre de postes a la vessant occidental, un fenomen que els científics relacionen amb l’emergència climàtica i l’increment de la temperatura de la mar.