Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1364
La Fundació Marilles han publicat els resultats d'un estudi que mostra que les praderies de posidònia tenen més de 2.000 anys. Estudi fet a Calvià.
S'espera que els resultats ajudin a posar en valor i protegir aquest actiu natural i els múltiples serveis i beneficis que proporciona a la societat i l'economia balear.



Durant milers d'anys, les praderies de posidònia han estat prestant multitud de serveis a la societat mallorquina. Un estudi finançat per la Fundació Marilles en 2019 estima el valor de les praderies de posidònia de Balears en 622 milions d'euros. Aquest valor inclou protecció costanera (326,9 milions d'euros), captació i emmagatzematge de carboni (205 milions d'euros) i qualitat de l'aigua (85 milions d'euros); però no inclou altres serveis relacionats amb la producció pesquera i la conservació de biodiversitat. 

Tenint en compte l'extraordinària lentitud amb què les praderies de posidònia recuperen les superfícies danyades o destruïdes (de dècades a segles), la pèrdua de qualsevol tros de praderia i dels valuosos serveis que presta és per sempre. Per això cal treballar en polítiques de gestió del litoral que redueixin els riscos i millorin la salut de les seves praderies a nivell local, regional, nacional i mediterrani.

Informació addicional

Autoria

L'estudi l'ha dirigit el Dr. Miguel Ángel Mateo Mínguez, responsable del Grup d'Ecologia de Macròfits Aquàtics (GAME), del CEAB-CSIC, amb la participació del Dr. Oscar Serrano Gras, corresponsable de GAME, els estudiants del Treball de Fi de Grau (Universitat de Barcelona) Irene Bernabeu Sapena i Enric Gomis Clar, i la col·laboració de la Dra. Núria Marbà de l’IMEDEA(CSIC-UIB).

Col·laboracions

Per a la realització de l'estudi es va comptar amb la col·laboració de l'equip de producció de la sèrie sobre la mar Balear “Arxipèlag Blau”: Diego Villalonga, Carmelo Sirera i Marga Font. La sèrie coproduïda per la televisió regional IB3 amb el cofinançament de Marilles està actualment en producció i s'emetrà a finals de 2022. TrueWorld va posar a la disposició de la campanya de mostreig el vaixell solar Stenella. I es va comptar també amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i el municipi de Calvià per a permisos i autoritzacions pertinents; i de Port Portals per a serveis portuaris.

Contacte i més informació3

L’estudi està disponible a:https://marilles.org/storage/media/2022/05/1240/informe-posidonia-milenaria-en-calvia.pdf

Fotos i videos de l’estudihttps://drive.google.com/drive/folders/1CW85Bu2A3214-n1rnsI81XJNFK0u_sVu?usp=sharing

Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles – 656 192 262 – Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Ana Peña, comunicació Fundació Marilles – 676 254 404 – Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Miguel Angel Mateo, CEAB-CSIC – 655 88 35 59 –Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.