Manifest de Maria del Mar Bonet per l’Encesa de les torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans 2022


És el sisè any que té lloc la iniciativa d’encendre bengales, que serveix per fer un clam en favor dels drets humans i, més concretament, dels drets dels migrants.  L’objectiu és doble: fer visible els migrants que cada any travessen la Mediterrània i tots aquells que cada any perden la vida. Alhora, també reivindiquen el patromoni històric i cultural de les illes.

L’any passat no es va celebrar, però enguany més punts han confirmat l’encesa a Mallorca amb un total de 70. També a altres territoris de la península com Catalunya, Aragó i Andalusia.  I a l’altra banda de la Mediterrània com el Marroc, Tunísia i el Líban.

En un proper article detallarem el desenvoluypament de l'acte a Capdepera: Torre de Canyamel, Torre Esbucada i Telégrafo. Aquí reproduïm el manifest de Maria del Mar Bonet per l’Encesa de les torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans 2022: 

Voldria cantar en nom d’aquelles dones que moren en mans dels seus torturadors i en el seu dolor no troben ningú que les defensi.

​“Tu cercaves una flor i vares trobar un fruit.
​Cercaves una font i vares trobar un riu.
​Volies una dona i trobares una persona…
​i et sents desenganyat!”
​​​​​(Edith Södergran)

Voldria cantar en nom de tantes persones que moren ofegades en el mar, que s’ha convertit en un cementiri marí. I per aquells que arrisquen la seva vida per ajudar-los, davant la vergonyosa posició dels governs europeus.

​“Importa tenir les mans ben obertes,
​i ajudar qui ve fugint de la guerra,
​fugint del dolor i de la pobresa”
​​​​​(Joana Raspall)

Voldria cantar en nom dels que varen morir durant la repressió franquista, defensant la terra. Pels que lluitaren contra la dictadura i els que lluiten contra els qui volen continuar oprimint el poble, la seva llengua i cultura catalanes, i els drets humans.

​“Què volen aquesta gent
​que truquen de matinada?”

Que les cançons siguin com les flames de les alimares i il·luminin els camins per terra, mar i aire, fent de la nostra vida un cant a la llibertat i el coratge. Que no s’apaguin mai i ens ajudin a trobar els camins per la pau.

​“Massa sang hi ha en les venes, per donar-la al sol i a l'aire,
​massa vida hi ha en la terra per les vinyes i els sembrats,
​que el glatir de melangia i la plàcida enyorança
​no s'han fet pels pins indòmits ni pels vents descabellats!
​Que els pins volen terra lliure i els vents criden: llibertat!”
​​​​(Fragment de “Salve” de Miquel de Palol - Ramon Muntaner)

Voldria cantar en nom de la nostra Serra de Tramuntana perquè la deixin viure en pau, i pels que l’ajuden cuidant els seus boscos, els seus animals i el mar.
Voldria cantar pels metges, cuidadors i científics que lluiten per ajudar en contra d’aquesta pandèmia. Cantar pels que entenen que si no cuidem el planeta no deixaran de venir els desastres.
​Fragment de la Sibil·la:

​“Gran foc del cel davallarà
​mar, fonts i rius, tot cremarà.
​Los peixos donaran gran crit
​perdent son natural delit.
​El sol perdrà la claretat,
​mostrant-se fosc i alterat;
​la lluna no darà claror
​i tot lo món serà tristor”

Cantant la Sibil·la interpreto els seus missatges i les seves profecies: a mida que ajudem a malmetre la natura i tots els seus éssers vius tenim més a prop el final de la terra.
Maria del Mar Bonet