Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1285
Presentació del nou edifici d'ús ambulatori i un bloc quirúrgic i obstètric sense representació de Capdepera


El projecte té un pressupost de 76,2 milions d’euros i un termini d’execució de quatre anys. Es faran tres actuacions simultànies d’ampliació i reforma de 40.000 m2

L'Hospital de Manacor s'ampliarà fins a més del doble de la seva superfície actual i disposarà d'un nou edifici d'ús ambulatori i d'un bloc quirúrgic i obstètric totalment reformat. Així ho preveu el pla director del centre, que compta amb un pressupost de 76,2 milions d'euros i té un termini d'execució de quatre anys. Aquest projecte, que canviarà la fisonomia del centre, amb tres actuacions simultànies d'ampliació i reforma de prop de 40.000 m2, beneficiarà una població de més de 150.000 persones. Així ho ha pogut constatar aquest divendres, la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha assistit a la presentació del pla director acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i la directora gerent de l’Hospital, Catalina Vadell. A l’acte de presentació del projecte han acudit els batles o representants dels ajuntaments de l'àrea d'influència del centre hospitalari i també els professionals de l’Hospital excepte el de Capdepera.



Durant la presentació, la presidenta ha reivindicat el fet que el pressupost d’aquest projecte inclogui 30 milions d’euros dels fons REACT-EU perquè «ja era hora que Europa enviï recursos per poder invertir en sanitat, com ja estam fent en altres serveis públics com educació o serveis socials». A més, Armengol ha afirmat que els fons europeus han de servir per «transformar el nostre model econòmic» cap a «l’economia de les cures», especialment «en un moment com aquest, en què hem vist que els serveis públics són allò més important».

La presidenta també ha agraït la feina feta a tot el personal de l’hospital de Manacor i ha celebrat que, amb aquesta ampliació, es faci «un pas de gegant» per «donar als ciutadans de la comarca de Llevant el servei que mereixen».

Una vegada finalitzades les obres, l’Hospital passarà a tenir 53.445m2, més del doble de la superfície actual (24.531 m2). La fase anterior, que consistia en la reforma del Servei d'Urgències i la instal·lació de la ressonància magnètica, ja està completada.

El projecte

El Servei de Salut ha adjudicat el projecte bàsic i d'execució i direcció d'obra de la reforma del centre hospitalari, que preveu tres grans actuacions.

La primera consisteix en la construcció d’un nou edifici, en forma de L i connectat a l’actual Hospital, que serà principalment d’ús ambulatori; la segona preveu la construcció d’un edifici industrial, que es convertirà en una central d’instal·lacions i serveis generals; i la tercera actuació se centra en l’actual edifici, amb una gran reforma interior —a mesura que es vagin alliberant espais— i la construcció d’una nova planta on creixerà el bloc quirúrgic i obstètric.

Les tres actuacions suposen la reforma o ampliació de 38.265 m2: 28.625 d’ampliació o nova planta i 9.640 de reforma.

Les accions es duran a terme simultàniament, fent reformes a mesura que es vagin alliberant espais. El projecte es desenvoluparà de la manera següent:

Atès que la majoria dels pacients que acudiran a aquesta part de l'Hospital seran externs i no necessitaran accedir als serveis interns de l’hospital es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l’interior d’aquest. Això no obstant, pel fet que sí que hi ha una part dels pacients que no són ambulatoris, es planteja la forma de L per facilitar la connexió amb àrees internes de l’Hospital.

L’edifici disposarà d’un aparcament soterrani amb 280 places (planta -1 i -2), dos serveis d’ús ambulatori, hemodiàlisi i rehabilitació (planta baixa), consultes externes i gabinets d’exploració (primera i segona planta) i hospital de dia mèdic oncològic (tercera planta, que tindrà una connexió directa amb l’hospital actual).

És un edifici de tipus industrial, gairebé tot de nova planta, on s’instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s’ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i actualitzaran els equips.

Aquesta és la intervenció més complexa des del punt de vista tècnic, ja que s’ha de fer procurant interferir el menys possible en l’activitat del centre hospitalari.

A la planta primera es durà a terme una remodelació integral del bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixarà les de la planta tercera per a cirurgia programada.

Al costat del bloc de CMA es posaran boxes, l’àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. S’amplia també el bloc obstètric i s’ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic.

A la tercera planta —de nova construcció— es construirà un nou bloc quirúrgic: comptarà amb set sales d’operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxes.

Primera fase del pla director: ressonància magnètica i reforma del Servei d’Urgències

Cal recordar que ja hi ha una primera fase del pla director completada.

Al març de 2019 va començar a funcionar l’equip de ressonància magnètica de l’Hospital de Manacor, a la zona ubicada al costat del Servei de Radiologia. L’Hospital va adquirir un aparell de ressonància magnètica amb tecnologia de fibra òptica d’última generació, i de més versatilitat clínica per diagnosticar malalties de gran prevalença. Fins a aquell moment, l’Hospital de Manacor havia de derivar tots els pacients a altres centres hospitalaris. Aquesta actuació ha tingut un pressupost d’1,3 milions d’euros.

Al maig del mateix any, va entrar en funcionament el nou Servei d’Urgències de l’Hospital de Manacor. Es va disposar de dues plantes de 500 m2 de superfície cadascuna. A la planta principal hi ha una nova àrea d’observació, amb setze boxes i una àrea diferenciada per a l’atenció pediàtrica, amb dos boxes d’observació i sis llocs per a diferents tractaments. A la planta soterrani hi ha diverses dependències no assistencials: sala de reunions, despatxos, vestidors i el taller d’electromedicina. Aquesta actuació va tenir un pressupost de 2,5 milions d’euros.

L’objectiu del pla director és convertir l’Hospital de Manacor en un centre que s’ajusti als plantejaments hospitalaris actuals. És important destacar que el Sector Sanitari de Llevant ha tingut un creixement des de l’obertura de l’Hospital —l’any 1997— de 44.000 habitants. Ara atén més de 150.000 targetes sanitàries. Això fa necessària una reforma i l’adaptació del centre a les circulacions i tecnologies actuals.

A la presentació del projecte hi han anat els batles i delegats de sanitat dels ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Felanitx, Vilafranca de Bonany, Montuïri, Petra, Porreres, Ariany, Sant Joan, Campos, ses Salines, Santanyí i Son Servera.

No entenem com polítics professionals de l'equip de Govern, que cobren per a representar-nos, no vagin a l'acte que suposa la millora sanitària més important per als ciutadans de Capdepera i de tota la comarca des de la inauguració de l'Hospital.