Una cinquantena d'inspectors han estat formats per la Direcció General de Residus per garantir la correcta aplicació de la normativa

 

La venda, distribució i ús de productes d’un sol ús està prohibida, des d’aquest dissabte, a les Illes Balears. Es compleix així amb el nou termini establert després de la declaració del primer estat d’alarma per la COVID-19. Entren en vigor, concretament, els apartats 1 dels articles 23 i 24 i els apartats 2 i 6 de l’article 25. En aquests articles s’hi regulen diversos aspectes relacionats amb productes com plats, coberts, tassons, tasses i safates alimentàries d’un sol ús fets de plàstic, així com les anelles de plàstic de paquets de begudes.

Cal recordar que aquest mateix criteri s’aplica per a totes aquelles mesures que s’havien d’aplicar des dels ajuntaments des del 22 de febrer de 2021, i que, finalment, entraran en vigor l’11 de maig de 2021. Sigui com sigui, la regulació de l’ús d’alguns articles monodosi, seguirà els criteris sanitaris establerts fins que finalitzi l’estat d’alarma actual.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assegurat que l’entrada en vigor dels articles més emblemàtics de la Llei de residus i sòls contaminats «posa les bases perquè, plegats, avancem cap a un nou model més sostenible i més igualitari, on els plàstics d’un sol ús siguin cosa del passat».

Mir ha remarcat també que «som pioners a l’Estat i a Europa en el canvi en la gestió de residus. Un canvi de mentalitat i de vida que s’ha de fer des de tots els sectors socials, adaptant-se a la normativa». El conseller ha volgut deixar clar que l’entrada en vigor dels articles de la Llei no tenen afany coercitiu ni recaptatori, però que «el compliment de totes les normatives és inapel·lable».

La Direcció General de Residus i Educació Ambiental ha format, les darreres setmanes, una cinquantena d'inspectors de les direccions generals de Consum, Comerç i Turisme perquè puguin fer el seguiment del compliment de la normativa. Des de la Direcció General, s’ha agraït la col·laboració dels consells insulars i altres direccions, responsables dels cossos d’inspecció.

Cal recordar, a més, que els sectors HORECA, comercials i de les administracions públiques tenen al seu abast les guies interpretatives de la Llei de residus a la pàgina web residus.caib.es.