El nou sistema tarifari elimina els abonaments de T20/T40 i amb la targeta intermodal el viatge Cala Rajada-Palma costa 3,60€ 



La nova xarxa del TIB es posa en marxa. Amb l'entrada de l'any 2021 s'inicia el servei de la totalitat de línies de bus de la nova xarxa TIB, amb noves connexions, més freqüències i itineraris, en general, més ràpids.

Des del dia 1 de gener, entra en vigor l'horari d'hivern de les noves concessions. Des del dia 10 de desembre un equip d'informadors va informant els usuaris a peu de parada i dins els busos dels canvis i millores a les seves línies. Tots els horaris del servei nou estan disponibles a la web www.tib.org

La nova xarxa del TIB suposa millores qualitatives del servei de bus. Els busos són nous, van amb gas i tenen internet. A la major part de l'illa hi ha més freqüències, però no és el cas de Capdepera. Pel que fa al nostre municipi cal destacar quatre millores:
1. La racionalització d'horaris. 
2. Augment de freqüències els caps de setmana.
3. Millora la rapidesa: Cala Rajada a Palma es fa en 1h 40 minuts; quan abans es torbaven 2 hores. Degut a que l'enllaç entre la línia 411 Cala Rajada-Manacor i la línia 401 Manacor-Palma és més ràpid. És a dir, el que abans era un transbord entre bus i tren ara es fa entre bus i bus.



Comparau vosaltres mateixos el que era el 2020 i allò que és el 2021. Clicau damunt els horaris per ampliar-los:

 . 



L'altre gran canvi en el servei és el nou sistema tarifari a tota la xarxa TIB (bus, tren i metro) que, es calcula en salts. El bus Cala Rajada-Palma costa 9€, però amb la targeta intermodal, amb el perfil general el primer viatge costa: 3,60€ i a partir d'aquí, s'estableix un sistema de descomptes segons els viatges que es facin:

Amb la targeta intermodal:



Segons explica la conselleria la Targeta Intermodal ara serà un moneder i funcionarà amb un sistema de punts que premia els usuaris habituals, fent que com més viatgin més estalviïn. El saldo de la Targeta Intermodal es pot carregar online a la web del TIB. També es pot fer dins els busos i a través de les màquines d’autovenda de les estacions de tren i metro.

S’introdueix també la targeta bancària com a mètode de validació a tota la xarxa, amb descomptes per grups de fins a cinc persones. Les tarifes són homogènies per a tot Mallorca i basades en el nombre de salts.



Els objectius d’aquest canvi de model són, per una banda, reduir el temps de càrrega que es necessita a una parada, creant d’aquesta manera un transport públic més còmode i competitiu. En aquest sentit, a tots els busos de la nova flota s’ha de cancel·lar la targeta en pujar i en baixar del bus. Això fa que ja no sigui necessària una transacció amb el conductor a cada pujada, un fet que millora el temps de càrrega de viatgers i, per tant, el temps de trajecte. Per aconseguir-ho, el nou sistema facilita que l’usuari pugi al bus amb el bitllet ja adquirit, o bé faci servir la Targeta Intermodal o la targeta bancària.

Recordam que la Targeta Intermodal és vàlida a tota la xarxa TIB: bus, tren i metro. Al llarg de l’any 2021, també servirà per viatjar a l’EMT de Palma. Així, l’usuari podrà validar la targeta als busos de la xarxa urbana i fer transbordament entre aquests i la xarxa del TIB. En els viatges combinats EMT-TIB, el trajecte fet a la xarxa de l’EMT serà gratuït.



Esperem que aquestes millores suposin un increment en el nombre d'usuaris i en la satisfacció del servei de transport públic. Tal volta Manacor necessitarà una terminal d'autobusos com cal, no l'aturada al molí den Polit


Enllaç per consultar les aturades poble a poble de Mallorca:   https://www.tib.org/es/web/ctm/mapa-interactiu