Des del col·lectiu Esperit Feminista es va organitzar un taller d'empoderament enfront de les violències masclistes que va tenir lloc el passat dissabte, dia 7 de novembre, al Teatre de Capdepera amb la presència d'Aina Díaz, advocada que fa 20 anys que du temes de violències masclistes.

L'aforament era limitat donades les circumstàncies actuals, però valoram molt positivament l'acceptació del taller, ja que varen assistir dones del municipi i també de pobles veïnats. El taller estava adreçat a fer una formació bàsica en temes d'igualtat i de drets de les dones, però a part també va servir per ajudar a víctimes de violència de gènere a empoderar-se i a fer saber que tenien la possibilitat de crear xarxa feminista i que disposaven d'espais com ara el nostre col·lectiu al municipi per no sentir-se totes soles.

Vàrem aprendre que és bàsic tenir clars els senyals a tenir en compte per saber si hi ha un maltractament psicològic, com per exemple sentir-se infravalorada, l'abandonament emocional, sofrir un tracte denigrant, el control de les amistats o tenir relacions sexuals inclús sense consentiment. La majoria de les vegades la víctima no n'és conscient, és per això que la gent del seu redol ha de fer-li veure, perquè si no al final totes podem ser víctimes directa o indirectament.

No és el primer ni serà el darrer taller, ja que creiem que és de vital importància potenciar aquestes xerrades, a través de les quals possibilitam espais per a la reflexió i la presa de consciència, creant un procés d'empoderament individual i grupal, a través del reconeixement de l'experiència i la veu pròpia. És específicament necessari treballar amb grups de dones, per a  dotar-se de veu, perquè les víctimes es poden apropar a un cercle del qual poden sortir reforçades. 

La nostra línia és clara i és important i fonamental crear consciència i lluitar i fer feina abans que passin episodis de violència. Fer xarxa feminista i crear xarxa de suport a les víctimes i que no hi hagi noves víctimes.