Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1239


El GOB reclama que les inversions de l'Estat a les Illes, tant els propis com els que venguin de fons europeus, vagin destinades a reforçar els àmbits econòmics essencials per a la transició ecosocial: reforçar serveis públics, nou model productiu amb equilibri ecològic i justícia social i aprofundiment democràtic de la presa de decisions.

Aquesta setmana ha transcendit que els aeroports i ports de Balears se'n duran el 80% de tota la inversió de l'Estat a les Illes al 2021.

Veim, amb aquesta informació que queda clar que el que l'Estat pretén reforçar és una vegada més, l'explotació turística de les Illes a través de les infraestructures que depenen de la seva gestió directe, totalment al marge de la realitat i els reptes de futur d'un territori insular que planteja la necessitat imminent d'un canvi de model econòmic que transiti cap a la diversificació econòmica. 

És més, en temes de transport i mobilitat, tant les Illes com l'Estat requereixen d'una revisió radical de plantejament. De fet, en aquest sentit, aquesta setmana el GOB s'ha adherit a les aportacions a la Llei de Mobilitat Estatal que han fet Ecologistes en Acció, Depana i la plataforma Zeroport, en les que demanam, entre altres coses:

Les entitats ecologistes que han treballat les propostes animen a altres entitats i col·lectius d'arreu de l'Estat a signar i adherir-se a les propostes abans d'aquest proper 15 de novembre, dia en que acaba el termini de consulta pública. Sota el lema: BASTA! Canviem la Mobilitat No el Clima!  està oberta ara aquesta campanya d'adhesions.  Podeu consultar tota la informació relativa a aquesta campanya als següent enllaços:

⏰Propostes urgents que no poden esperar la Llei ?https://cutt.ly/qgXMrgE
Anvantprojecte  https://cutt.ly/agZR6mt
✍️ Adhesions: https://cutt.ly/BgZTOjF

Des del GOB consideram imprescindible que l'Estat deixi de banda inversions en infraestructures que contribueixen a agreujar la crisi energètica i climàtica i més en unes illes que han de fer front a una vulnerabilitat absoluta derivada de la dependència excessiva del sector turístic. És urgent transitar cap a inversions que, en tot cas, estiguin enfocades a la implementació de mesures urgents de transport públic que permeti disminuir la pressió del parc de vehicles excessiu i tendeixi a recuperar, entre altres politiques de transport, la xarxa ferroviària que fa dècades que està entre les principals demandes per implementar millores en transport públic a les Illes.

Es reactiva la Plataforma pel Tren de Llevant

En el marc de les possibles inversions i de la necessitat d'enfocar estratègicament on cal fer-les d'acord amb els compromisos polítics adquirits temps enrera, a la zona de Llevant s'ha reactivat la Plataforma pel Tren de Llevant. De fet, avui mateix membres de la plataforma es reuneixen amb els batlles de la zona per abordar conjuntament la represa d'una reivindicació històrica, compromesa políticament i oblidada pels actuals membres de Govern amb competències sobre transport.