Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1723

L'anul·lació de la Mostra de la Llampuga farà que el consum "domèstic" sia més aconsellable que mai



Com ja hem explicat, passat Sant Bartomeu, al moll de Cala Rajada és l'hora de calar els capcers per començar la temporada de llampuga (si no ho han fet encara). Per aquest temps, el moll s'omple de "pedral" i capcers a punt per embarcar i anar cap a l'andana.



Durant aquests dies previs a l'1 de setembre, els pescadors aprofiten "el viatge" cap a llevar les xarxes de llagosta, per embarcar-ho tot i anar calant a l'andana que els ha tocat en sorteig.



La temporada de llagosta ha estat una mica estranya, la manca de demanda per part de la restauració ha mantingut les captures i això també ha duit un bon preu. Aquest fet i també la poca presència de llampuga, ha fet que molts de pescadors de llagosta aprofitassin fins al darrer dia de la temporada per pescar-la abans de la veda i armar les llampugueres, per fer la temporada. La disponibilitat de llampuga als mercats és incerta, se sap que la temporada comença el 25 d'agost i que pot arribar fins al 31 de desembre segons les directrius d'Europa, però és ben sabut que més enllà de novembre són moltes les barques que desarmen l'ormeig i deixen de pescar-la amb la baixada de captures (coincidint amb la migració de les llampugues en davallar la temperatura de l'aigua).



A Mallorca ha minvat amb els anys el nombre d'embarcacions que es dediquen a la llampuga, si bé un temps podien ser més de 50 en tota l'illa, actualment i començada la temporada, són sols 39 a tota Mallorca (ja que no es pesca a les altres illes). La confraria de Cala Rajada tampoc és aliena a aquesta tendència, i de les 8 barques llampugueres habituals sols 6 ho faran aquesta temporada, ja que dues s'han decantat per pescar la tonyina aquest temps. Aquest any es parla d'un cup de 150 quilos per barca, quan abans es parlava de cup en caixons, que anava entre els 30. Seguint aquesta tendència, es calcula que pugui arribar a fer-se a un bon preu en pocs dies.



Els primers dies de campanya les captures sempre són irregulars, tant en la quantitat capturada, com en la mida de la llampuga. Acostumats a un inici de temporada amb moltes captures i la llampuga més petita i el preu també més barat (entre els 2 i 4€), l'inici d'aquest any amb no massa captures al nostre moll (sense arribar al "cup") i la llampuga d'una bona mida, ha capgirat la tendència i ha situat el preu cap allà entre els 8 a 10€/quilo. De moment segons dades dels productors, les captures totals d'aquests primers dies han superat els 2500 quilos, i és d'esperar que es superin així com passin els dies, però les previsions són com el temps, mai se sap del cert.

Amb la temporada turística ja "acabada", i per afegitó l'anul·lació de la Mostra de la Llampuga, que tradicionalment es celebrava al moll de Cala Rajada el segon cap de setmana d'octubre, fa més que mai aconsellable el consum "domèstic" en qualsevol de les seves múltiples receptes.