I entrevista amb Joan Carles López



Dijous, 4 de juliol, va tenir lloc al teatre de Capdepera la conferència “El  que no et conten del 5G” a càrrec de Joan Carle López expert en geobiologia. La xerrada estava organitzada per la plataforma anti5G de Capdepera amb la col·laboració d’STOP5G Balears.

L’acte va començar amb unes breus paraules d’Esperança Riera, qui donà la benvinguda i presentà al conferenciant, juntament a Pep Ribes, d’STOP 5G Balears.

En Joan Carles López, amb un llenguatge clar i molt didàctic va intentar desmuntar alguns dels “mites” del 5G amb una sèrie d’exemples, reivindicant que tothom pugui prescindir quan vulgui de la tecnologia 5G. Considera la tecnologia 5G com invasiva i proposa com a alternativa la fibra òptica. Planteja que l’implantació del 5G és un tema econòmic, surt més econòmic muntar una xarxa d’antenes que fer el cablejat de la fibra òptica, que és més ràpida i segura. Tothom ens parlen de les avantatges de la tecnologia 5G, però ningú dels inconvenients i perills.



També plantejà l’increment de radiacions que provocarà aquest increment d’entenes inalàmbriques. Si ara en una casa n’hi ha 3 o 4 aparells inalàmbrics, amb la tecnologia 5G s’incrementarà molt.

Altre aspecte és l’increment d’exposició a les radiacions durant el confinament per la pandèmia, especialment entre els més petits. Segons Joan Carles Lopez s’han donat símptomes com agressivitat, mal de cap, migranya, apatia i insomni.

Acabada la xerrada, va haver un torn de preguntes i sortí la relació   5G-Covid19, i va ser categòric en dir que no hi ha relació, són notícies falses creades per deixar en entredit les organitzacions anti 5G. També se va demanar com minimitzar les radiacions electromagnètiques a les cases.     


Conversa amb Joan Carles López

Capdepera era la darrera conferència a Mallorca, de Joan Carles López. Amb ell vam parlar una estona.

Joan Carles López és un expert en geobiologia radiacions de l’hàbitat i descontaminació electromagnètica. A més de ser habitual en webs, blogs i vídeos, ha realitzat tota una sèrie de conferències per posar en evidència el que s’amaga darrere el 5G.


- Quin perills té per a la salut l’energia  electromagnètica?
- Els perill per a la salut per la contaminació electromagnètica  molt fàcil d’entendre. S’ha vist ara amb el confinament: la gent té insomni, apatia, agressivitat ... aquests serien els símptomes més evidents, que la gent manifesta i que serien l’avantsala del que pot vindre. El cos ens dona avisos que n’hi ha coses que no funcionen. Per exemple hi ha gent que a les dues i mitja o tres de la matinada es desperta i els costa molt dormir. La contaminació electromagnètica debilita molt el sistema immunològic, i a partir d’aquí te pot afectar qualsevol cosa. Això dependrà del sistema genètic de cada persona ( cada un és diferent) i hi haurà que no els afectarà mai i d’altres que els afecta molt.

- I del 5G, què és el que no ens conten?
- Del 5G sempre ens conten la part bonica, que ens podrem connectar, baixar les pel·lícules ràpidament, etc... Però només et conten la part bona, i ja sabem que tot té una cara A i altra B, i de la part B no ens la conte. Del tema de la tecnologia el que no  ens conten és la massificació  que hi haurà. Si ara tenint un problema amb la proliferació de wifis i d’antenes, ja se comença a parlar d’aquest problema i només tenim 3 dispositius inalàmbrics (router, repetidor i telèfon inalambric). A partir d’aquest Nadal que ve potser tinguem trenta dispositius… Per exemple el nou Seat León portarà 16 antenes, i parlem d’un model, però les altres marques també s’afegiran al tema  Tot plegar serà un invasió d’aquesta tecnologia que al final portaran problemes de salut...I això no ens ho conten. Volem que ens diguin també els riscos que hi ha.

- En el llocs on ja esta implantada aquesta tecnologia, què passa? Hi haurà més riscos  quan  aquesta tecnologia estigui totalment implantada?
- El primer país on es va implantar aquesta tecnologia és Corea del Sud. Jo he cercar informació per veure com estava desenvolupant-se tota aquesta tecnologia allà i ens deien que tenien molts de mals de cap perquè tenen antenes per totes les ciutats i comencen a estar farts. També perquè els hi van dir que tindrien molta velocitat i no és tanta com diuen. És una forma de vendre fum.

- Què és pot fer per evitar aquestes radiacions?
-  El primer que hem de fer és fer una mica d’higiene elèctrica. Així com ens netegem i ens preparem, primer hem de veure el que tenim a casa, perquè el wifi que tenim de 5 giga hertz és molt més que la tecnologia 5G. Moltes vegades mirem el mòbil i surt 5G, no vol dir que tinguis tecnologia 5G si nó que funciona a 5Gh, mentre que la tecnologia 5G anirà de 3,5 a 3,8. El primer que hem de fer és apagar el wifi per la nit, canviar els dispositius que tenim per uns altres que no ens afectin, a partir d’aquí fer un diagnòstic del que ens arriba d’altres cases cap a ca nostra, per protegir-nos. Hem de construir les cases adaptades al segles XXI, no podem seguir construint cases com es feia als anys 80, perquè abans no tenien res i ara tenim un sistema invasiu.

- Quins interessos hi ha rere el 5G?
-  D’entrada una mica d’obsolescència programada, les coses s’espatllen cada cert temps... passem d’1G a 2G, a 3G, 4G i ara a 5G. Cada poc temps ens canvien el sistema i ens hem gastar els diners en canviar tots els dispositius, amb el problema que du, a més, de residus i medi ambient.

- N’hi ha que diuen que amb la 5G es podria generalitzar el teletreball i això  evitaria molta contaminació del transport. Què en penses?
- Penso que per una part pot anar molt bé, però per altra  també desapareixeran molts de llocs de treball. Hi ha una dinàmica social que canviarà de dalt a baix. El 5G també és robòtica, i el cotxe autònom, i també llevaran molts de llocs de feina a transportistes, taxistes... Hi haurà un gran canvi i haurem de pensar que feim amb tota aquesta gent, perquè   pot ser no podrem reciclar-los. Aquesta tecnologia, a part d’invasiva, planteja una interrogant tan gran com la situació en què estem ara.  D’aquí endavant res serà igual  com abans.

-  No creus que és una decisió que es pren molt a la lleugera,  (o que prenen per nosaltres). Independentment que sigui bona o dolenta?
-  Ens sorprenem perquè és tecnologia i se’ns cau la bava perquè ens podrem connectar amb un robot que ens agrana la casa, o un que he vist fa poc: un bolquets connectats amb tecnologia 5G que ens indiquen el nivell de pipí o caca dels bolquets que du  el nin o nina i  ens sortirà al mòbil analitzant si s’ha de canviar o no. Realment necessitam això? O altra que he vist un tampons que indiquen al mòbil de la dona si esta plens per haver-se de canviar... Vull dir que és una realment m’asusta, i haurà gent que pagarà per comprar aquests dispositius per dir “mira el que tinc jo, això és 5G”. Jo el trobo molt preocupant, al finals ens estam convertint en màquines i som éssers humans.

- Moltes aplicacions de mòbils, que eren novetats, anaven dirigides a la part lúdica i moltes vegades sense gaire transcendència?
- Tot és lúdic, xarxes socials i per enviar vídeos de caxondeo o dois. Els propis usuaris es queixen que perden molt de temps perquè rebem i enviam molts de dois, estam en grups que de vegades molesten molt... de cada vegada hi ha més gent que vol el telèfons antics que només servien per telefonar i rebre SMS, perquè volen desconnectar: no pot ser que a les 3 de la matinada m’enviïn missatges, En aquesta tipus de tecnologia ens estam esclavitzam i no ho veiem, per exemple durant la pandèmia no hi havien hores, rebies missatges a qualsevol hora. I té una part positiva, la comunicació, però que ja es pot fer per cable. La fibra òptica és la barrera per no ficar el 5G. Al final tenim un tema de massificació i d’inversions. Espanya és un dels països amb més inversió en fibra òptica i la inversió en fibra òptica, que  implica manco antenes. Les antenes se posen per evitar una inversió en fibra òptica.

- Alguna cosa que afegir?
- Per evitar el 5G i el desplegament massiu i invasiu se pot recórrer a la fibra òptica com a alternativa saludable