La regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Capdepera conjuntament amb l’IES Capdepera han engegat un programa de pressupost participatiu jove en el qual hi participa l’alumnat de 1r a 4t d’ESO. S’ha destinat una partida de 15.000€ dins el pressupost municipal de l’any que ve per poder realitzar les actuacions guanyadores de la votació i que es duran a terme durant el 2020.

La setmana passada va tenir lloc la darrera sessió, en la qual es va fer la votació final. Cada alumne podia votar tres propostes de les 12 presentades amb 3, 2 i 1 punt respectivament. En total han votat 333 alumnes d’uns cens de 405, el que suposa un índex de participació de 82,22%. Cal dir que s’han elegit les propostes per ordre de punts i perquè la suma del cost entrés dins la quantia destinada.

Les propostes que han sortit guanyadores són: instal·lar fonts d’aigua potable a l’institut per reduir el consum de plàstics; a les festes patronals dur activitats destinades als joves del municipi; organitzar jornades de neteja del medi natural; i arreglar Es Campet pintant les pistes i canviant les cistelles i porteries.

Amb aquesta iniciativa de pressuposts participatius joves s’ha introduït el jovent en conceptes com pressupost municipal o pressupost participatiu; a més, han hagut de negociar i cercar suport perquè l’alumnat votés la seva proposta.

La iniciativa de pressuposts participatius joves se suma a la línia encetada fa uns anys pel consistori d’implicar a la població en edat escolar en la gestió d’allò que és públic. Els anys 2016 i 2017 es va realitzar el programa de civisme dins el qual els joves es feien responsables i avaluadors dels mals usos (del temps o comportament incívics) que presentaven els espais públics, en la majoria del casos en aquells que la població juvenil en fa un ús. Demanaven una millora d’aquells espais i després per part de l’ajuntament es rendien comptes per comprovar els resultats de les propostes.

Resultats de les votacions: