Els professors de l'IES Marratxí connectaran a través del foc les torres de defensa a favor dels refugiats sota el lema: "Fars per il·luminar el camí d'aquells que aspiren a una vida millor".


Capdepera ho farà des de la Talaia Nova de Canyamel, la Torre Esbucada (far) i la Talaia de Son Jaumell (Telègraf).

A nosaltres se'ns ha convocat a la torre de Canyamel, on hi haurà diversos amics de l'organització. Allà serem però també es convida a tothom que vulgui anar-hi.

Els professors de l'IES Marratxí s'han proposat il·luminar alhora les torres de defensa costaneres que esquitxen tota la geografia mallorquina, com a fórmula d'interpel·lar les institucions i els particulars perquè treballin amb més afany en defensa dels drets humans, i especialment , en pal·liar el drama humanitari que viuen les persones refugiades.

L'acció, que es durà a terme el proper dia 7 de gener, reivindica més la «gairebé desapercebuda» commemoració del quart centenari de la mort del manacorí Joan Binimelis, metge, astrònom, matemàtic i historiador, el llegat no és massa conegut pel gran públic.



En aquest context, s'han proposat enviar senyals de fum a l'uníson durant el migdia des de totes les construccions defensives del litoral, i al vespre alumbrarlas, connectant d'una forma simbòlica aquesta part significativa del patrimoni històric i paisatgístic propi.

Els docents manifesten que la manca de resposta davant la tragèdia dels refugiats ens converteix «a tots en testimonis passius, quan no directament en còmplices, de la mort de milers de persones en aquell mar que, en altres temps, va ser bressol del que millor que podia oferir la humanitat ».

No obstant això, reconeixen que les relacions entre les dues ribes de la Mediterrània, l'europea i l'africana, mai han estat fàcils, «però no ens resignem».

Per la seva banda, les illes han jugat el paper de testimonis de les anades i vingudes d'uns i altres, i ara pretenen reconvertir les Talaies en «fars per il·luminar el camí d'aquells que, fugint de la guerra, la violència i la misèria, aspiren a una vida millor, una vida humana ».



Esperem que el temps acompanyi i l'espectacle natural en lluna creixent sia complet.

Així serà a Capdepera: 
A cada talaia hi haurà dos responsables de veure i transmetre els senyals. A voltant de la una des migdia quan el talaier o talaiera vegi el fum de la talaia veïna, obrirà un pot de fum i ho deixarà sobre la paret de la talaia si és possible, sinó a un lloc que ho pugui veure la talaia següent. A les 6 de l'horabaixa farà el mateix amb una bengala. La primera en encendre's serà des de Dragonera, per tant a Capdepera el senyal pot arribar des de la Torre d'Albarca o des de la Punta de n'Amer.
Al terme municipal de Capdepera hi ha tres talaies, 
Son Jaumell, Torre Esbucada i Talaia nova o Talaia vella des Cap Vermell. A cadascuna d'aquestes talaies gabellines hi haurà un equip per tal de poder dur a terme el projecte,.