Avui, dissabte dia 12 d'abril s'ha presentat a Sant Llorenç la setena marxa pel tren de llevant. Un acte on nombrosos col·lectius i associacions, juntament amb tots els batles de la comarca (excepte Artà) han emplaçat a tota Mallorca per dia 8 de juny anar caminant a Sant Llorenç on hi haurà una festa reivindicativa.

Enguany fa 10 anys de la primera marxa i el tren encara no arriba a Cala Rajada. I el volem ja!

 

Al llarg de la presentació de la marxa s'ha exhibit la pancarta on es mostrael greuge comparatiu que sofrim a les Illes.

També s'ha fet una mica d'història: L'any 1998 se va iniciar –impulsat pels Joves del Llevant- la Marxa pel Tren de Llevant, una excursió per damunt les antigues vies i festa final a una estació a fi de reclamar la recuperació de la Línia Palma – Manacor- Artà i alhora l'obertura de noves línies cap a Cala Millor i Cala Rajada.

Aquella primera marxa recorregué les antigues vies fins a Artà i comptà amb la participació de més de 500 persones. Va ser l'inici d'un moviment reivindicatiu que va organitzar un total de sis marxes pel tren, dues festes reivindicatives, l'edició del conte "Un tren que anava a la mar" i, sobretot, que ha fet una gran feina de sensibilització a la comarca i a l'illa en general de la necessitat i del dret de tenir un transport públic segur, econòmic, ecològic, còmode i de futur com és el tren.

Image

 

 

 Deu anys després, només una part de les demandes s'han aconseguit i el tren arriba a Manacor des de l'any 2003. Però el tren encara no arriba a Cala Rajada i per tant, la reivindicació no es pot aturar.

Diumenge dia 8 de juny, se celebrarà la 7ena Marxa pel Tren, que tendrà continuïtat fins que no poguem arribar a la costa de Capdepera en tren.

 

 

 

Estructura de la Marxa

Com s'ha fet cada any, la Marxa partirà de distints punts de la comarca i, per les antigues vies del tren, arribarà a una estació on se celebrarà un dinar i una festa final.

Enguany, la festa final serà a Sant Llorenç.

De bon matí, els marxaires partiran des de Cala Rajada i aniran fins a Sant Llorenç passant per Capdepera, Artà, Son Servera i Son Carrió, on s'afegiran els marxaires dels distints pobles.

Gent de tota Mallorca podrà sumar-se a la reivindicació per partir cap a Sant Llorenç des de l'estació de Manacor. Alguns ho podran fer en tren, des de Palma, Inca, Sineu o Petra, però altres, com els de Felanitx, o Campos, on també s'ha reivindicat el tren, hauran d'acostar-se a Manacor amb altres mitjans.

Una vegada tots arribem a Sant Llorenç, i prèvia compra del tiquet, la Confraria de Pescadors de Cala Rajada ens oferirà una fideuà per a 1.500 persones, tal i com va fer a la darrera edició de la Marxa.

En haver dinat, la festa continuarà amb la lectura d'un manifest i l'actuació de distints músics en favor del tren.

Els Ajuntaments posaran a disposició dels marxaires autocars per tornar als seus pobles.

Image

 

Sobren els motius per a la reivindicació.

Tot i que la situació no és la mateixa que quan es va fer la primera marxa, perquè el tren almanco arriba a Manacor i la Conselleria de Mobilitat ja s'ha expressat en el sentit de fer arribar el tren fins a Artà, sobren els motius per organitzar una nova Marxa.

L'any 2004, per anunciar la Marxa d'aquell any, estenguérem a l'estació de Manacor aquesta mateixa pancarta que duim avui. Si comparàvem els quilòmetres de ferrocarril que teníem a Mallorca amb els que ens correspondrien si fóssim com Espanya o com Europa, ens faltaven més de 200 km de tren (o 300, comparats amb Europa). A Mallorca només teníem 76 km de tren.

A dia d'avui, aquestes xifres ens deixen encara en una posició pitjor. Just el darrer any, ens hem cansat de sentir la nova extensió de la xarxa de l'AVE a la península. A Mallorca, ja fa 5 anys que no es crea ni un km més de tren.

El Govern de les Illes Balears s'ha de mostrar més decidit, valent i ràpid en l'extensió de la xarxa ferroviària. I el Govern de l'Estat Espanyol no ens pot privar més temps de les inversions que mereixem.

Ampli suport social

Des del primer moment, el moviment reivindicatiu del tren al Llevant ha tengut el suport actiu de tots els ajuntament de la comarca, de tots els colors polítics, a més duna amplíssima plataforma ciutadana, veïnals, cultural, empresarial, etc... cosa que demostra la convicció real de molts sectors de que el tren és necessari, útil i .......

La posada en marxa de la Marxa exigeix la participació i la col·laboració de moltes persones, col·lectius i institucions. Enguany també és així.

L'organització serà a càrrec de la Plataforma pel tren de Llevant, que aglutina persones de Capdepera, cala rajada, Son Servera, Artà, Sant Llorenç, Son Carrió i Manacor, així com també de l'organització ecologista GOB.

El patrocini de la Marxa d'enguany corre a càrrec dels Ajuntaments Manacor, Sant Llorenç, Son Servera, Artà i Capdepera, així com del Servei Ferroviari de Mallorca.

Avui, a l'estació de Sant Llorenç, ens hem ajuntat gent dels diferents pobles i associacions, així com també representants de tots els Ajuntaments, per anunciar la Marxa pel Tren 2008 i dir, una vegada més, Tren sí!

 

Els batles han donat suport a aquesta convocatòria on no hi ha faltat cap mijtjà de comunicació.
En breu serà operatiu un bloc de notícies de la marxa del tren on podreu trobar-hi totes les novetats.