Aprovat el nou plec de condicions

de la recollida de fems

 Image

En el segon intent, l’equip de govern ha tirat endavant amb el plec de condicions per a la recollida de residus sòlids. Saben els nostres lectors que la proposta havia quedat sobre la taula, en el ple ordinari del passat dia 4. Aleshores, el PP va qüestionar la legalitat de l’aprovació d’un plec de condicions que supera l’1’3 milions d’euros, quan actualment no es disposa més que dels 550.000 euros del pressupost prorrogat del 2007.


En el plenari d’aquest dimarts, dia 11, el PP va insistir en els arguments de caire legal i va tornar demanar que es paralitzàs l’aprovació del plec de condicions fins que s’haguessin aprovat els pressuposts d’enguany, però en aquesta ocasió Maria Orts es va amparar en un informe favorable d’intervenció, segons el qual, havent-hi en els pressuposts una partida vinculada al nou plec, aquest es pot tirar endavant. D’altra banda, la regidora Pilar Garcia va atacar les presses que de sobte li havien entrat a l’equip de govern en aquest assumpte, mentre Joan Ferrer qüestionava el futur sistema de recollida de residus, el fet que a Cala Rajada hi haurà “ciutadans de primera i de segona”, i que a més ens sortirà molt car; així mateix, va criticar que s’haguessin gastat 12.000 euros en un estudi previ. Maria Orts, de la seva banda, es va defensar de totes les acusacions dient que l’aprovació del plec era legal, que de pressa no n’hi havia hagut, que hi havia estat treballant des que va prendre possessió del càrrec de regidora, i que els doblers invertits en l’estudi previ evitarien problemes en el futur, com els que ara hi ha amb la neteja urbana precisament perquè en el seu dia no es va fer un estudi.

Mateu Melis, d’Es Grup, de la seva banda, no és del nou sistema de recollida de residus, que es va queixar. En aquest sentit, "Es Grup" ens ha fet arribar una nota que, entre d’altres coses, diu que “volem mostrar la nostra gratitud a la senyora regidora (maria Orts) per haver-nos deixat participar en la confecció d’aquest plec”; i més endavant, continua dient que “s’han recollit totes les propostes d’Es Grup”, per acabar amb una afirmació prou clara: “Consideram que és un bon plec de condicions, que s’hi ha treballat molt, tant el govern com l’oposició”. De manera que Mateu Melis no es queixa del nou sistema, sinó del cost d’un nou servei que, en la mateixa nota, és qualificat d’una “capritxada de la senyora regidora de Medi Ambient”. “Si es pagàs amb doblers públics, entendríem que és una prioritat d’aquest equip de govern (...), però no és així (...) ja que se pagarà directament al rebut de fems de tots els ciutadans del municipi”.

D’acord amb els arguments d’uns i d’altres, i com no podia ser d’altra manera, el nou plec de condicions es va aprovar amb els vots favorables dels partits de l’equip de govern i amb els vots en contra dels de l’oposició.

Del nou sistema, allò més important, en relació al sistema actual, és la incorporació del que tècnicament s’anomena Cala Rajada-Centre a la recollida selectiva porta a porta. Així mateix, per mitjà de xips i GPS es controlaran els residus dels grans productors, a més de la incorporació de bàscules per pesar els residus d’aquests grans productors. Es pretén, entre d’altres coses, reduir la quantitat de residus que s’incineren i, per aquest camí, abaratir costos i reduir la contaminació mediambiental.