Imprimeix
Categoria: Actualitat
Vist: 2020

Capdepera, únic municipi de Mallorca que no s’ha acollit a les ajudes del Consell per comprar vehicles elèctrics. L’ajuntament tampoc ha presentat cap projecte a l’Impost Turístic



El Consell de Mallorca va aprovar en el Ple del passat 28 de juliol una línia d’ajudes destinada als municipis perquè aquests puguin adquirir vehicles 100% elèctrics (cotxes, motos, bicicletes...). L’ajuda era de fins a 30.000 € per municipi. Doncs be, a MÉS per Capdepera hem pogut saber que el nostre és l’únic municipi de l’illa que no s’ha presentat a l’ajuda.

Per altra banda, en el Ple del passat dijous es va aprovar una moció en què es demana que un 60% de l'Impost Turístic -ecotaxa- que es recapti en el nostre municipi s'inverteixi a Capdepera mateix. A instància de MÉS es va afegir que els projectes a presentar prioritzin el medi ambient, el patrimoni i les infraestructures hídriques. MÉS va haver de recordar a PSOE i a PP que aquestes són les matèries que també prioritza l'Impost Turístic, i no l'embelliment de zones turístiques o la promoció turística, com defensaren aquests partits. Per embelliment i promoció hi ha altres vies de financiació.

Sorprenentment, el batle va amenaçar amb cridar a la “insubmissió fiscal dels hotelers” de Capdepera, proposant fins i tot que deixin de pagar l'impost turístic si no s'inverteixen diners a les zones turístiques del nostre municipi. Deixant de banda aquesta “ocurrència”, recomanam al Sr. Fernàndez que deixi d'erigir-se en portaveu dels hotelers i que es dediqui a defensar els interessos generals dels ciutadans. Cal recordar que els “hotelers” no paguen l’impost sinó que el paguen els visitants.

En qualsevol cas, Capdepera no ha presentat cap projecte per ser finançat amb l'impost turístic recaptat al 2016.

Tenim un batle i un equip de govern que ni saben les ajudes que Govern i Consell posen a disposició dels ajuntaments, ni pareix que tinguin ganes ni il·lusió per presentar projectes a finançar. Tot plegat en aspectes de tanta transcendència com el de l’eficiència energètica o el mediambiental en general. Seguint amb la ronda de despropòsits amb què ens va obsequiar durant el Ple, el Sr. Fernández va argumentar aquesta inactivitat a una certa informació privilegiada per als municipis governats per MÉS. Doncs bé, els municipis de les Illes Balears han presentat fins a 88 projectes a través de la FELIB a càrrec de l’ecotaxa. La convocatòria, que va ser publicada al BOIB, ha rebut projectes de municipis governats per MÉS, però també de governats pel PI (Artà, Porreres o Lloseta), pel PP (Manacor o Binissalem) i pel PSOE (Palma o Calvià). Aquests projectes fan referència sobretot a actuacions de caràcter mediambiental i patrimonial. En resum, sembla que l’equip de govern del nostre Ajuntament ha trobat que no necessitava fer un esforç per presentar projectes de millora per als nostres espais naturals ni per al nostre patrimoni.

A aquesta inactivitat hi hem d’afegir una certa incontinència verbal del nostre batle, que va a ferir a qui es posi davant, malgrat suposi dir mentides. Amb aquesta actitud, malauradament, no fa més que perjudicar els interessos dels gabellins.

Malgrat aquesta pèrdua de papers del Sr. Fernández, MÉS per Capdepera seguirà donant una mà en tot allò que pugui per a defensar els interessos de gabellins i cala-rajaders, com en realitat ja hem fet per a evitar que es perdi l'ajuda per a la reforma del Passeig Marítim atorgada per la Conselleria de Turisme, una ajuda pendent que Ajuntament i Demarcació de Costes signin un conveni que substitueixi el que va finalitzar l'any 2008.

En tot cas, pel prestigi de la institució municipal que presideix, demanam al batle que deixi de posar-se en evidència davant la gent de Capdepera i davant les institucions de les Illes Balears.

MÉS per Capdepera